Za zločine na Grbavici
0

Željko Mitrović priznao krivicu i osuđen na dvije godine

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo prihvatilo je danas Sporazum o priznanju krivice postignut između Kantonalnog tužiteljstva i Željka Mitrovića Gilmara, bivšeg komandira radnog voda u sarajevskom naselju Grbavica, okrivljenog za ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ) i osudilo ga na dvije godine zatvora.

Krivičnopravna sankcija izrečena je nakon što je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić, razmotrilo Sporazum o priznanju krivnje, dostavljen 16. marta, a koji su potpisali zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Dragan Čorlija, te okrivljeni i njegov branitelj po službenoj dužnosti, advokat Refik Serdarević.

Sud je prilikom izricanja presude imao u vidu navode izmIjenjene optužnice u pogledu činjeničnog osnova, odnosno njeno usklađivanje sa činjenicama do kojih se došlo tokom dokaznog postupka.

Na temelju izvedenih dokaza, odnosno brojnih svjedočenja proizilazi da okrivljeni nije organizirao rad civila angažiranih u okviru prinudnog radnog voda, koji je formiran pri 2. bataljonu sarajevske mehanizirane brigade VRS-a, nego da je postupao po naredbi pretpostavljene komande, odnosno da je raspoređivao pripadnike radnog voda te nadzirao njihov rad.

Iz provedenih dokaza, nadalje, proizilazi da okrivljeni nije odgovoran za fizičko zlostavljanje ili stradanje određenog broja pripadnika radnog voda, nego da se njegova odgovornost odnosi na način na koji je on s njima komunicirao, često vičući i psujući, zbog čega su civili trpjeli dodatni psihološki pritisak u datim ratnim okolnostima (ponašanje sankcionirano 4. ženevskom konvencijom o zaštiti civila).

Sud smatra da je izrečena kazna adekvatna krivičnoj odgovornosti okrivljenog, kome je izrečena sankcija blaža od minimalno zaprijećene za spomenuto krivično djelo.

Istovremeno, Sud je prilikom odmjeravanja, odnosno izricanja kazne imao u vidu utvrđenu kaznenu politiku te praksu Kantonalnog i Vrhovnog suda FBiH.

U skladu s presudom, Mitroviću će se u izdržavanje kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 15. novembra 2004. do 12. maja 2006. godine.

Istovremeno, okrivljeni je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, a oštećeni su s eventualnim imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.