Doboj
0

Željko Milovanović umakao policiji

FENA
Željko Milovanović
Željko Milovanović
Na području Doboja u petak je pretreseno više objekata koje je koristio Željko Milovanović "Gavra" ili "Crveni vjetar", a s ciljem pronalaženja dokaza koji upućuju na njegovo učešeće ili povezanost s ubistvom Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu, potvrdio je u subotu Darko Ilić, šef Odjeljena za istrage u Specijalnom tužilatvu RS-a.

Pretrese je izvršila policija RS-a u okviru saradnje s policijom Republike Hrvatske vezane za ubistvo Pukanića, a pronađeno je više premeta, dokumenata i fotografija, ali je Milovanović uspio da umakne policiji i za njim se intenzivno traga.

Ilić je precizirao da su na više lokacija pronađeni određeni predmeti i oprema koji ukazuju na opravdanu sumnju da je Milovanović učestvovalo u ubistvima u Zagrebu.

"Pronađena je sofisticirana oprema za izvršenje takve vrste krivičnih dijela, ručne radio-stanice, motorole, sistem za navigaciju GPS, te sistem za praćenje osoba i objekata. Uz to pronađena je i crna kaciga identična s kacigom koju je koristilo lice kod izvršenja krivičnog djela u Zagrebu kada je usmrćen Pukanić i Franjić", naveo je Ilić.

Također, pronađeno je preko deset mobilnih telefona s više SMS kartica koje se određenim krim-metodama mogu povezati s osobama koje su učestvovale u pripremanju i izvršenju krivičnog djela. Pronađena je i određena količina novca, u apoenima od 500 eura, te pasoš američke administracije Svjetskog centra za usluge, koji je dio Vlade SAD-a centa u Washingtonu, na ime Milanović Željko iz kojeg je vidljivo da je ulazio u SAD.

"Naknadno će se provjeravati da li se radi o falisfikovanoj putnoj ispravi", dodao je Ilić.

Isti dan pokušano je i lišenje slobode Milovanovića, ali se on nije nalazo na navedenim lokacijama u Doboju, iako je na tom području, prema podacima MUP-a RS-a boravio 31 oktobra, do 18 sati.

Ilić je dodao da se i dalje nastavlja intenzivna potraga za Milovanovićem u saradnji s policijama FBiH, Hrvatske i Srbije, tužilaštvima i sigurnosnim agencijama.

Kompletan predmet i dokazni materijali tokom narednih dana bit će dostavljen hrvatskom USKOKU na vještačenje.

Milovanović je od ranije poznat kao izvršilac složenih krivičnih djela na području bivše Jugoslavije i bio je predmet interesovanja i MUP-a RS-a i u ranijem periodu što je rezultiralo relativno brzim pronalaskom loklacija na kojima su pronađeni pomenuti dokazi.

Nezvanično se saznaje da su na pretresenom prostoru pronađene i novine "Blic" od prije godinu dana, s naslovnom stranom "Atentat na Dodika", a u podnaslovu naveden je Željko Milovanović kao jedan od osumnjičenih.

Također, nezvanično se saznaje da je Milovanović umakao policiji svega desetak minuta prije početka pretresa.