{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Milovanović umakao policiji

F
1.11.2008. u 16:41
0
29
Željko Milovanović umakao policiji
0
Željko Milovanović umakao policiji
Željko Milovanović
Na području Doboja u petak je pretreseno više objekata koje je koristio Željko Milovanović "Gavra" ili "Crveni vjetar", a s ciljem pronalaženja dokaza koji upućuju na njegovo učešeće ili povezanost s ubistvom Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu, potvrdio je u subotu Darko Ilić, šef Odjeljena za istrage u Specijalnom tužilatvu RS-a.
Pretrese je izvršila policija RS-a u okviru saradnje s policijom Republike Hrvatske vezane za ubistvo Pukanića, a pronađeno je više premeta, dokumenata i fotografija, ali je Milovanović uspio da umakne policiji i za njim se intenzivno traga.

Ilić je precizirao da su na više lokacija pronađeni određeni predmeti i oprema koji ukazuju na opravdanu sumnju da je Milovanović učestvovalo u ubistvima u Zagrebu.

"Pronađena je sofisticirana oprema za izvršenje takve vrste krivičnih dijela, ručne radio-stanice, motorole, sistem za navigaciju GPS, te sistem za praćenje osoba i objekata. Uz to pronađena je i crna kaciga identična s kacigom koju je koristilo lice kod izvršenja krivičnog djela u Zagrebu kada je usmrćen Pukanić i Franjić", naveo je Ilić.

Također, pronađeno je preko deset mobilnih telefona s više SMS kartica koje se određenim krim-metodama mogu povezati s osobama koje su učestvovale u pripremanju i izvršenju krivičnog djela. Pronađena je i određena količina novca, u apoenima od 500 eura, te pasoš američke administracije Svjetskog centra za usluge, koji je dio Vlade SAD-a centa u Washingtonu, na ime Milanović Željko iz kojeg je vidljivo da je ulazio u SAD.

"Naknadno će se provjeravati da li se radi o falisfikovanoj putnoj ispravi", dodao je Ilić.

Isti dan pokušano je i lišenje slobode Milovanovića, ali se on nije nalazo na navedenim lokacijama u Doboju, iako je na tom području, prema podacima MUP-a RS-a boravio 31 oktobra, do 18 sati.

Ilić je dodao da se i dalje nastavlja intenzivna potraga za Milovanovićem u saradnji s policijama FBiH, Hrvatske i Srbije, tužilaštvima i sigurnosnim agencijama.

Kompletan predmet i dokazni materijali tokom narednih dana bit će dostavljen hrvatskom USKOKU na vještačenje.

Milovanović je od ranije poznat kao izvršilac složenih krivičnih djela na području bivše Jugoslavije i bio je predmet interesovanja i MUP-a RS-a i u ranijem periodu što je rezultiralo relativno brzim pronalaskom loklacija na kojima su pronađeni pomenuti dokazi.

Nezvanično se saznaje da su na pretresenom prostoru pronađene i novine "Blic" od prije godinu dana, s naslovnom stranom "Atentat na Dodika", a u podnaslovu naveden je Željko Milovanović kao jedan od osumnjičenih.

Također, nezvanično se saznaje da je Milovanović umakao policiji svega desetak minuta prije početka pretresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: