{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Lelek osuđen na 13 godina zatvorske kazne

F
FENA
23.5.2008. u 15:34
0
0
Željko Lelek osuđen na 13 godina zatvorske kazne
0
Željko Lelek osuđen na 13 godina zatvorske kazne
Sud Bosne i Hercegovine oglasio je Željka Leleka krivim za zločin protiv čovječnosti i nepravomoćno ga osudio danas na 13 godina zatvorske kazne u koju će biti uračunato vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru počev od 5. maja 2006. godine.
Lelek je oglašen krivim što je kao pripadnik rezervnog sastava SJB Višegrad u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad, znajući za takav napad, tokom aprila, maja i juna 1992. vršio prisilno preseljenje i progon bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem i prisiljavanjem na seksualni odnos i druga nečovječna djela.

U izreci sudskog vijeća navedeno je da je Lelek kriv što je, među ostalim, u junu 1992. u banji “Vilina vlas” silovao i na nacionalnoj osnovi vrijeđao M.H. (zaštićena svjedokinja), koju je tu svakodnevno, pod prisilom i prijetnjom, dovodio i silovao Milan Lukić te drugi vojnici.

Kriv je i za pomaganje u zatočenju i mučenje bošnjačkih civila zatvorenih u zgradi Stanice policije u Višegradu u maju 1992.

Sud je oslobodio Leleka za učešće u ubistvu četvorice civila, Bošnjaka starije dobi, koju su prethodno Mitar Vasiljević, on i još trojica muškaraca, uz psovke i uvrede: “ulazite balije, dišite još malo”, prisilili da zagaze u Drinu do pojasa I usmrtili ih pucnjima iz vatrenog oružja.

Oslobođen je optužbe i za silovanje zaštićenih svjedokinja “A” i “D” u junu 1992. u banji Vilina vlas, kao i za prisiljavanje zaštićene svjedokinje “C” u maju ili junu 1992. na seksualnu radnju izjednačenu sa seksualnim odnosom.

“Žalosno i tužno. Da je Željko Lelek ovce pognjavio dobio bi više nego za ovo što je 1992. uradio u Višegradu. Ne mogu da vjerujem da je Sud BiH donio ovakvu presudu”, riječi su kojima je predsjednica Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakira Hasečić prokomentirala novinarima presudu Željku Leleku, osobi za koju je kazala da ima “okrvavljenu dušu”.

“Pitanje je šta se dešava sa Sudom BiH i sudskim vijećima”, dodala je.

Željko (Čedomir) Lelek rođen je 1962. u Goraždu. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Optužnicom Tužiteljstva BiH od 16. novembra 2006. godine teretio se za zločin protiv čovječnosti po šest tačaka optužnice, ali je tužiteljstvo 31. marta 2008. podnijelo izmijenjenu optužnicu i odustalo od dviju tačaka, koje se odnose na njegovo učešće u ubistvima u maju i julu 1992.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: