Klix studio
216

Željko Komšić: Spaljuju me oni kojima sam pomagao u Hercegovini, Milanović je kao loptica u fliperu dok je Plenković "opasniji"

F. H.
Gost Klix Studija sa Emelom Burdžović bio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Govorio je o Rezoluciji o Srebrenici, novoj političkoj krizi, politici Milorada Dodika, odnosu sa Elmedinom Konakovićem, Trojki, izbornom zakonu, predstojećim lokalnim izborima i izborima u Hrvatskoj.

Komšić je kazao da u Rezoluciji o Srebrenici nema ništa što bi bilo sporno bilo kome i da nema nijedne aluzije na ono o čemu pričaju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

"Ništa nema usmjereno ni protiv Srbije, ni Republike Srpske, a pogotovo srpskog naroda. Dizanje galame je dio političke igre koja u Srbiji ima za cilj da ojača Vučića pred izbore u Beogradu, da pokaže Vučića kao vrhovnog zaštitnika Srba na cijeloj planeti. Dodik igra svoju igru, govori o globalnoj uroti protiv srpskog naroda, ali to ne pije vode i postaje malo dosadno, ne samo nama nego i biračima", kazao je Komšić.

Komšić je najavio da on i Denis Bećirović u utorak idu u New York i da je cilj razotkriti ono što Vučić radi odnosno kako preko Rusije i Kine rade prema zemljama Afrike i Azije. Najavio je da bi se o rezoluciji trebalo glasati 2. maja.

"Ono što je prioritet broj jedan u ovoj fazi Dodikovog 'mahnitanja', to što izgovara je na granici zdravog razuma, upućeno je na samo jednu stvar, što ga zanima, a to je državna imovina. Njega interesuje samo da dobije državnu imovinu", upozorio je Komšić.

Naglasio je da sve ima vezu sa državnom imovinom i što govori o Srebrenici i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i prijetnje zakonom, i da bi od svega odustao za državnu imovinu.

Komšić je kazao da se nada da je Trojka vidjela da politika "davanja i pravljenja ustupaka", ne daje rezultate, i da otvaranje pregovora nije rezultat tih ustupaka nego drugih prilika.

"On (Konaković) se ne pojavljuje na sjednicama Predsjedništva i ne mogu ga ocijeniti", kazao je Komšić.

Komšić je rekao da ne postoji razlika u politici HDZ i HDZ 1990, kao ni opozicije i vlasti u Republici Srpskoj. Kazao je i da mu ne smeta to što kažu da iritira nekoga.

"Na lokalnim izborima glasači glasaju za ljude, manje je bitno koja je stranka. To je politika koju vodi DF i o tome će odlučiti lokalne organizacije, neće im vrh stranke popovati", poručio je Komšić o lokalnim izborima.

O ideji nove Trojke kazao je "da nam je preživjeti ovu Trojku, a kamoli da pravimo neku novu".

Za Novalića je kazao da neće dobiti pomilovanje jer se mora poštovati sud, ali da misli da je sudija Perić bio u pravu i da poštuje njegovo mišljenje.

"Plenković je opasniji protivnik, Milianović je kao loptica u fliperu, Plenković je sistematičan sa jakom infrastrukturom, podrškom u Briselu, on je sa tog aspekta puno opasniji od Milanovića", kazao je Komšić.

Na kraju je kazao da prostora i razloga o javnom i redu ima, a kada je riječ o sukobima i da rata neće biti, da nema kapaciteta za rat i da niko ne bi dopustio nešto takvo na Balkanu, ali da političkih nereda i konflikta će biti.

Gostovanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.

Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.