BiH
0

Željko Komšić se susreo s ambasadorom Rycroftom

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je u ponedjeljak, 11. juna, Matthewa Rycrofta, britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Rycroft se interesirao o predstojećim aktivnostima državnog Predsjedništva u periodu u kojem će član Predsjedništva BiH Željko Komšić preuzeti ulogu predsjedavajućeg.

Komšić je kazao da će, u okviru ustavnih nadležnosti, u narednom periodu nastojati intenzivirati djelovanje Bosne i Hercegovine na vanjskom planu. Istakao je da će aktivno raditi na reguliranju oblasti vanjskih poslova, prvenstveno na usvajanju kriterija za ambasadore BiH u inozemstvu, kao i na početku rada na strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine i drugim dokumentima koji mogu biti u funkciji što efikasnijeg djelovanja BiH na vanjskom planu. Kazao je da će među prioritetima u daljnjem radu Predsjedništva BiH biti i dovršetak reforme Oružanih snaga BiH.

Ambasador Rycroft je upoznat i o predstojećem sastanku člana Predsjedništva BiH Komšića sa hrvatskim dužnosnicima, koji će biti održan za tri dana u Predsjedništvu BiH. Cilj sastanka je, istakao je Komšić, poslati poruku da je BiH domovina Hrvata i da se Hrvati toga nikada neće odreći. Druga poruka sastanka je da Hrvati i njihovi legitimni predstavnici nikada neće prihvatiti nikakav politički dogovor koji se donosi bez njih, te da ne traže ništa više od onoga što drugi imaju.

Komšić je sa zadovoljstvom prihvatio i poziv Vlade Velike Britanije da u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH službeno posjeti Veliku Britaniju, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.