{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Komšić na tribini u Goraždu

F
9.5.2008. u 15:17
0
0
Željko Komšić na tribini u Goraždu
0
Željko Komšić na tribini u Goraždu
"Aktuelna politička situacija u BiH - pitajte člana Predsjedništva„ naziv je javne tribine koja je sinoć održana u velikoj sali Centra za kulturu Goražde. Organizator tribine bio je Kantonalni odbor SDP-a Goražde a gost tribine bio je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Željko Komšić koji je odgovarao na pitanja brojnih građana te članova i simpatizera SDP-a.
U svjetlu aktuelnih dešavanja u BiH te samom BPK-u, Komšić je odgovarajući na pitanja građana istakao da se generalno o ovom kantonu ne vodi dovoljno računa u Sarajevu te da mu nije jasno zbog čega Federalna vlada ne pruža adekvatnu pomoć ovom kantonu jer on to, zaista, treba u odnosu na ostale.

Građani su postavljali i pitanja o nezaposlenosti ali i ona tipa "Ko i na koji način može ispraviti i ukloniti pridjev "srpski“ Republici Srpskoj, koji, kao je istaknuto, iritira sve druge narode koji žive u ovom entitetu i sprječava obimniji povratak protjeranih.

Po Komšiću, problem nije u imenu već je pravi problem u tome što Republiku Srpsku neki doživljavaju kao samo svoju te je s tim u vezi dodao da ne postoji nijedan dio teritorije BiH koji može biti dio samo jednog naroda, jedne partije ili jednog čovjeka.

"Republika Srpska nije vlasništvo Milorada Dodika niti njegove partije a Boga mi ni samo jednog naroda. To što se zove RS to je i moje i svih onih ljudi koji su protjerani. To je i moje i ja hoću da se pitam a ne sporim da je i Sarajevo Milorada Dodika“, istakao je Komšić, dodajući da je jedini način da se ispravi ono što žulja veliki broj građana promjena Ustava BiH, što mogu uraditi oni koji imaju većinu u parlamentu BiH.

"Kako sada stvari stoje ova parlamentarna većina neće promijeniti taj ustav i ko vam god kaže da će RS biti ukinuta slagat će vam.To je također i pitanje za aktuelnu vlast a po mom mišljenju oni neće promijeniti ništa. Onaj što je obećao da će ukinuti RS nadam se doći će i ovdje pa ga pitajte zašto je nije ukinuo“, kazao je Komšić.

Građane je zanimala i reforma policije te su tražili odgovore na pitanja da li je to bila samo farsa ili je stvarno nešto završeno, s čim u vezi je Komšić odgovorio da zapravo nema nikakve reforme policije te da je sve, nažalost, ostalo isto.

"Nije samo Dodik sam učestvovao u tome, ima tu i prstiju stranaca i oni su radili na tome da se ovakva reforma policije usvoji u parlamentu. Poznato nam je šta hoće Dodik i šta je interes stranaca, ali mene čudi što su ovi, da tako kažem, s bh. strane pristali na to, mene oni čude i još se ubjeđuju da je to reforma. Kakva reforma sve ostaje isto, nema reforme", naglasio je Komšić koji je odgovarao na pitanja koja se tiču situacije u kojoj se nalaze radnici, mladi, država.

Komšić je pozvao građane i da potpišu peticiju SDP-a koja je u toku a koja održava protivljenje povećanju primanja parlamentarcima, smatrajući taj čin, kako je kazao, bezobraznim.

"Kad se toliko žalite na aktuelnu vlast ko je izabrao, nemojte vi vjerovati Željku Komšiću ni SDP-u, vjerujte svojim očima, nemojte se žaliti kad dobijete ono što ste tražili. Vi morate da se borite za sebe“, istakao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH tokom boravka u Goraždu susreo se i s načelnikom ove općine Mustafom Kurtovićem te predsjednicima klubova stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Goražde. Između ostalog razgovarano je i o projektima koji su od interesa za ovu lokalnu zajednicu i BPK-u u cjelini, poput putne komunikacije koja bi ovaj grad kvalitetno povezala sa Sarajevom.

"Na sebe ću preuzeti neke obaveze jer očigledno ima tu komplikacija, ali razgovarat ću s resornim ministrima u Vijeću ministara i u Vladi Federacije. Vlasti na entitetskom i državnom nivou moraju se više posvetiti Goraždu a ne samo realizirati svoja predizborna obećanja. Ta putna komunikacija treba i Goraždu ali ona je i u interesu BiH", kazao je Komšić koji je boravak u gradu na Drini iskoristio i za posjetu izložbi "Zagrljaj podrške“ bh. fotografa Zijada Gafića čija je postavka upriličena u Gradskoj galeriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: