Pro bono stručnjaci
73

Željko Komšić i Draško Aćimović razmatrali uspostavu vijeća za ekonomska pitanja

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić sastao se s bivšim ambasadorom BiH u Belgiji Draškom Aćimovićem, a razgovarali su o pokretanju inicijative za uspostavu Vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije.

Ciljevi Vijeća bili bi promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH. Stručnjaci iz Vijeća koje bi funkcioniralo na pro bono osnovi, svojim će znanjem i kontaktima stvarati bolje uvjete za strane ulagače i nove investicije u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Draško Aćimović je istaknuo da je prije dvije sedmice u RS održan sastanak s jednom velikom trgovačkom mrežom, koja ostvaruje godišnji promet u iznosu od tri milijarde eura, a zainteresirana je za izvoz prehrambenih proizvoda iz cijele BiH.

Aćimović se zahvalio članu PBiH Komšiću na podršci koju daje da se dovedu strani investitori, predloživši da bi svaki od članova Predsjedništva BiH mogao delegirati po dva ekonomska stručnjaka za formiranje Vijeća.

Vijeće bi, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, imalo ulogu koordinatora sa stranim i domaćim investitorima, ali i s institucijama u BiH za brže i učinkovitije pokretanje ekonomije u našoj zemlji.

Član PBiH Komšić je dao podršku ovoj inicijativi, istaknuvši da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH predložiti uspostavu Vijeća Predsjedništva BiH za ekonomska pitanja i evropske integracije.