|

Željko Komšić će prisustvovati ustoličenju japanskog cara Naruhita

Željko Komšić će prisustvovati ustoličenju japanskog cara Naruhita
285
D. Be.
21.10.2019. u 15:12
50
komentara
285

dijeljenja
Željko Komšić će prisustvovati ustoličenju japanskog cara Naruhita
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić putuje u Tokio na poziv Vlade Japana gdje će sutra prisustvovati ceremoniji ustoličenja japanskog cara, Njegovog visočanstva Naruhita.
U planu posjete je i susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa članovima japanske Parlamentarne grupe prijateljstva.

Pored Komšića, u Carskoj palači događaj će pratiti 170 predsjednika država, vlada i šefova koji su već počeli stizati u Tokio. Riječ je o ustoličenju cara, odnosno krunidbi.

Novi japanski car Naruhito, u tradicionalnoj odjeći, sutra će se popeti na Prijestolje krizantema - glavni simbol carske moći i duhovnog značenja.

Odjeven u tamnonarandžastu haljinu koju su u posebnim prilikama nosili carevi, car Naruhito proglasit će svoje ustoličenje u carskoj palači. Održat će govor na prijestolju s baldahinom, ispred uzvanika.

Pedesetdevetogodišnji monarh, koji je 1. maja stupio na prijestolje nakon abdikacije svog oca cara Emeritusa Akihitoa, službeno će objaviti svoje ustoličenje u palači u Tokiju. Događaju će prisustvovati oko 2.000 gostiju iz Japana, prenosi HRT.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...