Organizovani kriminal
0

Željko Ilić osuđen na 11 godina zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice sklopljenog između optuženog Željka Ilića i Tužilaštva BiH, presudu kojom je optuženi Ilić oglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama.

S tim u vezi, Sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Sud je od optuženog Ilića oduzeo imovinsku korist u iznosu od 5.000 KM.

U izreci presude, između ostalog, navodi se da je optuženi Željko Ilić početkom 2008. godine organizovao i rukovodio zločinačkom organizacijom koja je za cilj imala neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, prijevoz i isporuku opojne droge marihuana - skank, saopćeno je iz Suda BiH.

Ostali optuženi pristupili su zločinačkoj organizaciji i učestvovali su u prebacivanju opojne droge marihuana - skank s područja Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu radi daljnjeg prebacivanja, posredovanja i prodaje na područje Republike Hrvatske.

Zločinačka organizacija vršila je, u periodu od februara 2008. pa do kraja augusta 2008. godine, neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama.

U izrečenu zatvorsku kaznu optuženom Iliću uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru od 26. augusta 2008. godine pa do upućivanja na izdržavanje kazne.