Potvrđeno za Klix.ba
63

Željka Cvijanović uputila inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog bh. konzula u Panami

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović pokrenula je inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s mjesta počasnog bh. konzula u Panami, potvrđeno je za Klix.ba.
Kol se spominje među optuženim osobama u akciji "Black Tie 2", koja je provedena 22. aprila ove godine. U akciji su učestvovali Europol, FBI i DEA, zajedno s pravosudnim organima iz Bosne i Hercegovine.

Upravo je Cvijanović poslala prijedlog za imenovanje Kola na mjesto počasnog bh. konzula u Panami, a on je u decembru prethodne godine predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu.

Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Podsjetimo, ukupno su u akciji "Black Tie 2" uhapšene 23 osobe. Njih troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.