Global Baku forum
0

Željka Cvijanović u Bakuu: Svijet je ušao u fazu krajnjeg nemira, veliki igrači ne razgovaraju

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović učestvuje na Global Baku forumu u Azerbejdžanu, s kojeg izvještava Klix.ba, a u izjavi je kazala da se danas svijet nalazi u napuklom stanju.

"Za svakog učesnika ovog foruma je vrlo važno i da razumije šta se dešava ovdje i da ima priliku da čuje opservacije i stavove koje sa nama podijeli predstavnik takve države (Azerbejdžana). Sa druge strane učestvovala sam u panelu, imala sam to posebno obraćanje. Bavimo se danas i jednom vrlo važnom temom. Ona pokazuje kakvo je to stanje u kojem se svijet nalazi. Kažu da je to napukli svijet i bukvalno je tako. Dakle s obzirom na različite sukobe, različite ratove, s obzirom na mnogo izazova sa kojim je suočena Planeta taj svijet zaista izgleda tako", kazala je Cvijanović.

Navela je da je u srcu te teme još uvijek šta je to način da se prevaziđu problemi takvih podjela, takvih napuklina, takvih raskoraka koji postoje.

"Mogu reći da smo se svi učesnici ovog panela dotakli upravo šta uraditi sa međunarodnim strukturama, međunarodnim sistemom. Šta uraditi sa multilateralnim sistemom prvenstveno počevši od Ujedinjenih nacija, a onda uzeti u obzir i neke regionalne organizacije koje mogu pomoći u rješavanju. Zaključak je da treba da se desi neka reforma, treba da prestane zloupotreba međunarodnih struktura u političke interese zemalja, treba da budu u funkciji jednakog pristupa svim zemljama. Isto u funkciji identifikovanja onih problema i rješenja koji će pomoći da se ti problemi riješe", kazala je Cvijanović.

Ističe da je prvo bio realan pristup kako izgleda današnji svijet, a da se zatim čulo od različitih zvaničnika kakve ona imaju iskustva.

"Svijet je već ušao u fazu krajnjeg nemira, ono što zabrinjava apsolutna podijeljenost i odsustvo želje velikih da sjede, razgovaraju i koriste diplomatiju kako je to nekada rađeno. Nadamo se da će to biti rehabilitovan sistem", kazala je Cvijanović.

Kazala je da na panelu nije bio tema Zapadni Balkan, ali da je Zapadni Balkan uvijek pozvan da kaže svoje viđenje.

"Uvijek postoji apel prema velikim igračima da smanje apetite i da postoje druge države koje imaju svoje interese", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je kazala da postoji obaveza sa strane Bosne i Hercegovine da se organizuje Ekonomski forum sa Azerbejdžanom.