Svečano u Šipovu
71

Željka Cvijanović pustila u rad novu trafostanicu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Šipovo puštanjem u rad nove trafostanice, čija je izgradnja koštala 4,6 miliona KM, bolje pozicionirano na elektroenergetskoj mapi Republike Srpske i da će ova investicija dati doprinos razvoju privrede ovog kraja.

Cvijanovićeva je nakon puštanja u rad trafostanice kojem su prisustvovali i načelnik Šipova Milan Kovač i direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić novinarima rekla da će ova trafostanica dati veliki doprinos razvoju privrede, poboljašnju uslova života stanovnika, te da će mnogo značiti za opštine Šipovo i Mrkonjić Grad.

"Treba razumjeti da je ovo samo jedna od stvari koje treba realizovati u narednom periodu, jer nas čeka još dosta investicija. Sama činjenica da je ovo investicija vrijedna 4,6 miliona KM pokazuje kolika je snaga ove kompanije, a posebno ako uzmemo u obzir da je u Republici Srpskoj u protekle tri godine realizovano oko 50 miliona KM investicija Elektroprenosa BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da u je toku realizacija projekata vrijednih 81 milion KM širom BiH, te da će ih biti i u narednom periodu.

"Važno je da kompanija uspijeva u realizaciji svojih planova. Već je urađeno nekoliko važnih projekata i uspješno se realizuje sve što je planirano da se radi u ovom periodu", dodala je premijerka RS.

Izražavajući zadovoljstvo što ima priliku da uspješno sarađuje sa upravom Elektroprenosa, Cvijanović je naglasila da oni razumiju da je riječ o kompaniji koja ima dva vlasnika, jer je nekada veoma teško uskladiti određene potrebe između bh. entiteta, koje su vlasnici.

"Nije bilo takvih izazova i sve što je planirano u saradnji sa Upravom realizovano je i biće realizovano", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da joj je zadovoljstvo što ova kompanija ima sjedište u Banja Luci i da oba akcionara - dvije vlade, imaju dobru saradnju sa Upravom.

"Želim da im zahvalim što su imali hrabrosti ući sa nama u deblokiranje kompanije prije nekoliko godina, koja se pokazala sasvim opravdanom. To je uspješna kompanija, koja zapošljava veliki broj ljudi, ispunjava svoje obaveze prema radnicima, prema državi i prema širem građanstvu, jer je sposobna da realizuje ovakve projekte", navela je Cvijanović.

Direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić rekao je da u Šipovu nije bilo dvostrukog napajanja ni dovoljnog napajanja električnom energijom, te je prije tri godine donesena odluka da se ide u realizaciju ove trafostanice.

"Stanica je kvalitetna i omogućava dalje širenje industrije", dodao je Žarić.

On je najavio izgradnju trafostanice "Banja Luka 10" kroz godinu dana, vrijedne 15 miliona KM, kao jednog od najznačajnijih projekata ove kompanije, jer je centar grada dobrim dijelom zagušen nedostatkom električne energije.

Prije svečanosti puštanja u rad transformatorske stanice, Cvijanovićeva se sastala sa načelnikom opštine Milanom Kovačem i opštinskim rukovodstvom.