Sniženo vladanje
254

Željka Cvijanović otkrila da je kao učenica bila problematična

Srna/Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otkrila je danas u Tesliću da je svojevremeno kao učenica Srednjoškolskog centra u toj općini pripadala generaciji đaka koji su zbog borbe za ukidanje školskih kecelja pretrpjeli kazne sniženog vladanja, a od roditelja čak i jednomjesečne zabrane večernjih izlazaka u grad.

Cvijanovićev je tim povodom rekla novinarima da mladi prilikom odrastanja uvijek imaju određenu potrebu da se iskažu na neki posebni način, te urade neke nestašluke.

“Tada je bio standard da svi osnovci i srednjoškolci nose školske kecelje. Bili smo učenici trećeg razreda i osjetili potrebu da se pobunimo protiv toga. I na kraju, bili smo kažnjeni zbog te 'operacije' ili akcije koja se nazivala 'Neću isto', odnosno otpora da svi isto izgledamo. Željeli smo nositi svoju garderobu, biti drugačiji… Ali kada posmatram iz ove perspektive, mislim da je sasvim ispravno da postoje školske kecelje i uniforme kako se ne bi vidjele socijalne razlike”, navela je Cvijanović.

Ona se prisjetila da su se tada, u okviru pomenute “akcije”, učenici nekoliko odjeljenja na časovima pojavili bez kecelja.

“Prethodno smo uspjeli da izbjegnemo kontrolu dežurnog nastavnika. I ubrzo su mediji, nakon te naše 'operacije', počeli da pišu naslove – 'Teslićki đaci u devet u krevet'… Naime, roditelji su nam zabranili da se pojavljujemo u gradu poslije 21.00 čas, u kino smo išli ranije, prilagođavali svoje treninge”, prisjetila se Cvijanović.