Forum sindikata
18

Željeznički sektor jugoistočne Evrope se suočava sa stagnacijom i smanjenjem zaposlenosti

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zapošljavanje u željezničkom sektoru jugoistočne Evrope, tema je Foruma sindikata željezničara jugoistočne Evrope koji se od 27. do 29. marta održava u Sarajevu.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Ernes Husarić kazao je za Fenu da skupu, koji je organizirala njemačka Fondacija "Friedrih Ebert Stiftung", prisustvuju predstavnici sindikata željezničara iz Federacije i Republike Srpske, sindikata željezničara iz Turske, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i predstavnici Evropskog saveza transportnih radnika (ETF).

Radi se o događaju na kome će predstavnici sindikata, kako je dodao Husarić, razgovarati o uzrocima stagnacije i smanjenja zaposlenosti u sektoru.

"Cilj seminara je stvaranje perspektive o mogućnostima održivog upošljavanja u željezničkom sektoru jugoistočne Evrope. U fokusu su također vizije i preporuke vladama i ostalim nadležnim organima željezničkog sektora jugoistočne Evrope s ciljem stvaranja generalnih regionalnih politika koje bi dovele do povećanja uposlenosti u željeznici", kazao je Husarić.

Poznato je da je Reformskom agendom predviđeno restrukturiranje željeznica, dodao je Husarić podsjećajući da su stručnjaci Svjetske banke u izvještaju o restrukturiranju "Željeznica FBiH" predložili nekoliko modela kako bi ovu kompaniju, koja je u proteklim godinama dovedena u težak položaj, pretvorili u pravu 'kičmu' bh. privrede.

"Cilj nam je zadržavanje radnih mjesta, bolji uslovi rada i veća cijena rada. Kada funkcionišu teretni i putnički saobraćaj to ostavlja ljude na poslu", kazao je Husarić, dodajući da će posebna pažnja biti posvećena i temi socijalnog dijaloga u ovom sektoru.