Odluka Komisije
438

Željeznička stanica s trgom u Sarajevu proglašena nacionalnim spomenikom

Klix.ba
Željeznička stanica Sarajevo
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela odluku 20. sjednici da Željezničku stanicu s trgom u Sarajevu. Zgradu KS i Općine Centar Sarajevo, te Crkvu Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca sa pravoslavnim grobljem u Grmljanima u Trebinju proglasi nacionalnim spomenikom.

Također, Komisija je donijela odluku da Crkvu sv. Arhanđela Mihaila sa nekropolom stećaka u Aranđelovu (Trebinje), stavi na listu ugroženih spomenika jer je ugrožena usljed pojave velike količine kapilarne vlage koja je izazvala oštećenja na konstrukciji objekta i oštećenja na freskama. A ovu listu uvršten je i most na Viševskom potoku u Dolovima, općina Rudo koji je ugrožen zbog teških oštećenja konstrukcije, samonikle vegetacije i onemogućenog pristupa mostu.

"Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju nekropole sa stećcima na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu, općina Istočna Ilidža. Izmjena i dopuna odluke odnosi se na redefiniranje zone zaštite i zaštitnog pojasa. Pored toga, usvojena je izmjena i dopuna odluke o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline Sinan-begove džamija (Džamija Sinan-bega Boljanića) u Čajniču. U izmjeni i dopuni odluke u zonu zaštite uvrstit će se i objekt nekadašnje Medrese, koja je srušena u II svjetskom ratu, a nije bila zaštićena ranijom odlukom Komisije", saopćeno je.

Komisija je zaključila da produži režim zaštite za Nekropolu sa stećcima na lokalitetu Nagora, u naselju Ostrožac, Jablanica te je usvojila odluku kojom se utvrđuje da crkva u Vršanima, Grad Tuzla, ne ispunjava kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH.

Sjednici su prisustvovali predsjedavajući komisije Radoje Vidović i članovi Amir Pašić i Goran Milojević, te predstavnici međunarodne zajednice.