BiH
0

Željezničari u augustu očekuju britanske vozove

FENA
Željeznice Federacije BiH prevezle su u prvom polugodištu ove godine 158.000 putnika, što je 13 posto više u poređenju sa istim periodom lani.

Od toga je 150.000 putnika prevezeno u unutrašnjem saobraćaju, a 8.000 na međunarodnim linijama prema Pločama, Budimpešti i Zagrebu.

U teretnom saobraćaju prevezeno je 3.200.000 tona robe, što je na nivou ostvarenja iz prošle, kako kažu u Željeznicama Federacije BiH, uspješne godine. U drugom polugodištu trebao bi biti povećan prijevoz tereta.

Željezničari očekuju da u augustu u BiH stignu tzv. britanski vozovi, nabavljeni na lizing. Za željeznički sektor ukupno dolazi devet garnitura, od čega pet za Federaciju BiH i četiri za Republiku Srpsku. U saobraćaj trebaju biti uključeni s novim redom vožnje, a uz postojeće međunarodne linije nagoviještena je i mogućnost otvaranja putničke linije prema Beogradu.

Modernizacija i kvalitetno pozicioniranje na tržištu transportnih usuga imperativ su budućeg razvoja željeznica. Svakodnevno se, kako kaže direktor ŽFBiH Narcis Džumhur,, otvaraju tranzitne linije preko BiH što govori o važnosti željezničkog pravca na koridoru Vc za BiH, regiju i Evropu.