Napredak u pregovorima
4

Željezničari RS odgodili proteste, Uprava obećala ispunjenje zahtjeva

Piše: M. N.
Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo
Uposlenici Željeznica Republike Srpske odgodili su proteste koje su najavili za 4. oktobar ispred zgrade Uprave jer je postignut napredak u pregovorima.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš, radnici su s Upravom dogovorili rokove za kolektivni ugovor i njihove zahtjeve, te se nadaju da će sve biti ispunjeno.

"Nacrt kolektivnog ugovora dobit ćemo do 8. oktobra i onda ćemo pregledati i poslati eventualne ispravke. Ranije je dogovoreno 95 posto ovog dokumenta. Mislimo da je realan rok za potpisivanje ovako ozbiljnog dokumenta mjesec dana", rekao je Dobraš.

Kada su u pitanju ostali zahtjevi, Dobraš kaže kako je Uprava povukla odluku o preispitivanju reprezentativnosti sindikata željeznica (Sindikat željezničara, Sindikat mašinovođa i Sindikat radnika saobraćajne djelatnosti).

"Kazali su nam i da neće doći do likvidacije pojedinih dijelova preduzeća u okviru restrukturiranja i time su nam odagnali sumnje. Zadovoljni smo pomakom i mislim da ne ma razloga za proteste koje smo najavili", kazao je Dobraš.

Također, dobili su informaciju o kreditu Svjetske banke koju će prenijeti radnicima, ali detalje nisu saopćili medijima.

Danas je održana telefonska sjednica Predsjedništva Konfederacije sindikata RS na kojoj je dogovoreno da se protest željezničara odgađa, te da će biti održan ukoliko dogovoreni rokovi ne budu ispoštovani.