|

Željezničari iz RS-a najavljuju masovne proteste: Mi ne živimo, već životarimo

Željezničari iz RS-a najavljuju masovne proteste: Mi ne živimo, već životarimo
31
Piše: M. N.
13.6.2019. u 07:09
50
komentara
31

dijeljenja
Željezničari iz RS-a najavljuju masovne proteste: Mi ne živimo, već životarimo
Radnici Željeznica RS traže povećanje plata za 50 KM i potpisivanje kolektivnog ugovora kako bi njihovi problemi bar donekle bili riješeni. Poručili su kako su spremni na masovne proteste jer više od 1.500 njihovih radnika ne živi, već životari.
Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević kazao je nakon današnjeg sastanka kako daju punu podršku "željezničarima" jer je riječ o više nego opravdanoj borbi za povećanje plata.

"Više od 700 zaposlenih prima zagrantovanu, a 1.500 ih prima i manju od prosječne plate u RS-u. Veoma smo razočarani stavom ministra saobraćaja i veza RS koji ovu borbu shvata kao borbu za neke lične interese. Molimo premijera da kaže ministru da njegove izjave nisu dobronamjerne za RS, da on ne shvata probleme radnika ŽRS koji životare sa 450 KM plate. Ako jedan takav ministar ne može da shvati naše zahtjeve za elementarno povećanje plate, onda ne znam o čemu dalje možemo diskutovati", rekao je Tepavčević.

Predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš kazao je kako je status radnika ŽRS ispod svakog nivoa.

"U utorak ćemo održati sjednicu Predsjedništva Konfederacije sindikata RS kako bismo zauzeli stav o daljnjim koracima. Smatramo da je ovo što tražimo minimum. Povrijeđeni smo izjavama resornog ministra. Nadamo se brzoj reakciji nadležnih. Imamo punu podršku svih kolega koji su također nezadovoljni svojim platama", kazao je Dobraš.

Poručili su da, ukoliko budu morali organizovati proteste, željezničari sigurno neće biti sami, jer su nezadovoljni i medicinari, rudari, zaposleni u rafineriji i mnogi drugi radnici koji će doći da ih podrže.

Ranije su željezničari održali štrajk upozorenja kada su na pola sata zaustavili vozove. Kazali si kako im plata nije povećana više od 10 godina.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...