BiH
0

Željeznicama FBiH isporučeno 30 novih teretnih vagona proizvedenih u Portugalu

FENA
Vozni park Željeznica Federacije BiH od danas je bogatiji za 30 najsavremenijih teretnih vagona proizvedenih u Portugalu.

-Ovo su prvi novi vagoni nakon 30 godina – istakao je direktor ŽFBiH Narcis Džumhur prilikom njihovog dočeka na Željezničkoj stanici u Sarajevu. Tokom naredne četiri godine Željeznicama FBiH bit će isporučeno 358 takvih vagona, a kredit od 32 miliona eura odobrila je Vlada Portugala. Ugovor je potpisan prošle godine, a rok otplate je 28 godina.

Osim novih vagona proizvedenih u Portugalu, revitalizirat će se iz kredita još 400 postojećih teretnih vagona, što je 758 teretnih vagona Željeznica FBiH dnevne nosivosti 43.964 tona. Željeznice Federacije BiH, dodao je Džumhur, jedine su u regionu koje imaju teretne vagone iz H-serije čija je zapremina 160 kubnih metara, nosivosti 60 tona i dužine 22 metra.

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Portugala istakli su da projekt modernizacije voznog parka ŽFBiH nije vrijedan samo 32 miliona eura, već da je značajan i zbog razvoja novih prijateljskih i poslovnih veza.

Željeznice FBiH na ovaj način, kako je istakao federalni premijer Ahmet Hadžipašić, pravovremeno se pripremaju da osiguraju kapacitete za prijevoz tereta za potrebe velikih privrednih sistema, kao što su Mittal Steel, KHK Lukavac, hemijski kompleks u Tuzli i drugi.

Federalni ministar prometa i komunikcija Nedžad Branković podsjetio je da su ŽFBiH u posljednje tri godine utrostručile prijevoz robe, a najave koje imaju od velikih bh. kompanija nagovještavaju povećanje i tog obima prijevoza.

Realizacija ovog projekta, istakla je državni sekretar Vlade Portugala Ana Paula Vitorino, predstavlja zajednički napor dviju zemalja da se revitalizira željeznički sektor koji je u proteklom periodu pretrpio značajna oštećenja. Direktor Željeznica Portugala Francisco Cardoso dos Reis najavio je proširenje saradnje kompanija iz ovog sektora.