Drsko i bezobrazno
0

Želio nostrificirati diplomu, a od ministarstva dobio odgovor 'ne može!'

Sarajevo-x.com
Kada se putem e-maila obratite Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH i zatražite informacije možda je i za očekivati da ćete odgovor na upit dobiti tek nakon nekoliko dana, no kada od te ustanove dobijete odgovor bez ikakvog zaglavlja, pozdrava, imena osobe koja vam odgovara, te samo dvije riječi (neispravno napisane, odnosno rečenica započeta malim slovom) sigurno da ćete biti šokirani.

Takvo nešto se desilo čitatelju portala Sarajevo-x.com V. M. koji je 22. marta poslao upit Ministarstvu obrazovanja FBiH odsjeka u Mostaru tražeći informacije o tome može li nostrificirati diplomu stečenu u Velikoj Britaniji.

Odgovor "ne moze!" dobio je 15. aprila 2010. godine.

"Poslali su mi odgovor sa zakašnjenjem od 24 dana, bez naslova, bez velikog slova na početku rečenice, bez obrazloženja i bez pozdrava. To je nevjerovatno!", kazao je za Sarajevo-x.com V. M., dodajući da su mu iz Ministarstva obrazovanja i nauke i RS ljubazno odgovorili i kazali da sve informacije može pronaći na njihovoj stranici.

Komentar na ovakav nekulturni odgovor zatražili smo i od nadležnih u federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke, odjela u Mostaru.

Federalni inspektor obrazovanja Ivan Čuljak nam je kazao kako nije u njegovoj nadležnosti da utvrđuje ko je poslao takav e-mail.

"Da je ta osoba otvorila našu stranicu pronašla bi tražene informacije. Tamo su svi podaci o tome kako se vrši nostrifikacija diploma, a ovako mogu ustvrditi da se radi o kompjuterski nepismenoj osobi", kazao je Čuljak, dodajući da uostalom nije u njegovoj nadležnosti da traga za osobom koja je poslala takav odgovor.

Uputili su nas na šeficu kabineta Samiru Demirović koja je za Sarajevo-x.com kazala kako se građani svakodnevno obraćaju ministarstvu, te zbog brojnih upita ponekad kasni odgovor, ali se na svaki upit odgovori kulturno i uz obrazloženje.

No, kada smo od nje zatražili komentar na odgovor koji je dobio V. M. Demirovićeva je i od nas zatražila da pošaljemo upit putem e-maila, te obećala da će odgovor ministarstva stići ubrzo, s obzirom da im je svakako praksa da odgovore šalju u najkraćem mogućem roku.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor od Ministarstva obrazovanja i nauke FBIH, odsjeka u Mostaru, još nismo dobili.