Dušan Šestić
0

'Želio bih da svi građani prihvate novu himnu'

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački kompozitor, autor muzike i jedan od autora prijedloga teksta himne Bosne i Hercegovine Dušan Šestić danas je prilikom proglašenja pobjednika konkursa za nacionalnu pjesmu naše države, istakao da je sretan i zadovoljan odlukom komisije, te da bi želio da svi građani BiH prihvate himnu.

"Sada, kada je proglašen pobjednik, prije svega osjećam profesionalnu safisfakciju. Mislim da svi građani mogu biti zadovoljni izabranim tekstom, a ako i mlađe generacije prihvate ovu pjesmu kao svoju himnu, tek tada ću biti potpuno sretan", kazao je Šestić.

Dušan Šestić rođen je 1946. godine u Banjoj Luci, a trenutno predaje violinu na gudačkom odsjeku Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjoj Luci.

Studirao je taj instrument na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Profesionalnu karijeru je počeo u Simfonijskom orkestru JNA u Beogradu. Bio je muzičar u Vojnom orkestru u Splitu, gde je živio od 1984. do 1991. godine. Istovremeno je svirao i u Splitskoj operi. Kao kompozitor, autor je dečije, zabavne muzike, muzike za radio i TV, a radio je i za pozorište.

Drugi autor teksta Benjamin Isović sin je legende bosanskohercegovačkog sevdaha Safeta Isovića. Rođen je 1962. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Bavi se muzikom i nastupa kao kantautor.

Član komisije, književnik Mile Stojić smatra da je tekst himne jako lijep i da će se svidjeti svim građanima naše zemlje.

"Koristim priliku da se zahvalim svojim kolegama na odgovornom i predanom radu. Postoje različite himne na svijetu, neke stavljaju akcenat na historiju, neke na prirodu jedne zemlje, a mi smo se odlučili da stavimo naglasak upravo na prirodne ljepote naše zemlje", kazao je Stojić.