{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želimo status EU kandidata do 2010. godine

F
30.7.2008. u 14:35
0
0
Želimo status EU kandidata do 2010. godine
0
Želimo status EU kandidata do 2010. godine
Na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) poslanicima se obratio i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić koji ih je informirao o sadržaju i obavezama iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom (EU).
Topčagić je podsjetio da BiH posjeduje infrastrukturu državne uprave koja je sposobna da preuzme obaveze u pogledu implementacije Sporazuma. Osnovni tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima 135 članova koji su organizirani u 10 glava. U Sporazum spada sedam aneksa, sedam protokola, i izjave strana iz Završnog akta.

On je podsjetio da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvara mogućnost napretka procesa stabilizacije i pridruživanja i uopće u procesu evropskih integracija BiH.

Slijedeća etapa za BiH je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. U skladu sa strateškim ciljevima i programom Vijeća ministara, kazao je Topčagić, želja BiH je da taj status dobije do 2010. godine. Topčagić smatra da je ovo ambiciozno ali još ostvarivo.

„Mogući scenarij u toku narednih 30 mjeseci s ovom pretpostavkom izgledao bi ovako: do kraja septembra 2008. treba dalje razraditi akcioni plan za provedbu SAA i Privremenog sporazuma koji je jučer usvojilo Vijeće ministara te formirati privremeni odbor i pododbore za implementaciju Privremenog sporazuma. Dalje, treba postići politički dogovor o pravom momentu za predaju zahtjeva za članstvo BiH u EU.

Nakon prijema zahtjeva Vijeće EU će zadužiti Evropsku komisiju da pripremi upitnik o spremnosti BiH za članstvo.

Upitnik za BiH će vjerovatno sadržavati oko 5.000 pitanja, a rok u kojem treba dati odgovore je četiri mjeseca. Ako mišljenje Evropske komisije nakon razmatranja ispunjenog upitnika, bude pozitivno Evropsko vijeće dodjeljuje BiH status kandidata“, objasnio je Topčagić.

Istakao je da BiH u prilog ide i činjenica da tekuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom ima Francuska, a zatim slijede Češka i Švedska jer sve spomenute države su principijelno naklonjene bržem ulasku država zapadnog Balkana u EU.

Topčagić je pozvao sve nivoe vlasti da aktivno sudjeluju i osiguraju ispunjavanje uvjeta za pridruživanje BiH EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: