{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želimo raditi po zakonu o PIO-u

F
12.2.2009. u 15:49
0
0
Želimo raditi po zakonu o PIO-u
0
Želimo raditi po zakonu o PIO-u
Federalni Zavod PIO/MIO ne želi doživjeti finansijski sunovrat, i zato se mnogi upitni zakoni, odluke moraju mijenjati, zaključak je Upravnog odbora i menadžmenta, saopćeno je danas iz federalnog Zavoda PIO/MIO.
Naime, raspravljajući o stanju u federalnom Zavodu i efektima primjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje, Upravni odbor je još jednom potvdio stav da bi svaki novi zahtjev, uredba ili zakon tipa ZOND-a, doveli federalni Zavod u još težu situaciju.

Upravni odbor izrazio je zabrinutost uvođenjem u pravo na hiljade novih penzionera (ZOND i uredbe).

- Trenutna kriza penzijskog sistema u Federaciji BiH iskazuje se kroz pad osnovnih pokazatelja stabilnosti penzijskog sistema. Broj penzionera u Federaciji BiH u decembru 2008. godine iznosio je 342.653 (1990. godine ukupno u BiH bilo je 380.000 penzionera, a 1991. godine 408.120) i porastao je u odnosu na decembar 2007. godine za pet posto, navodi se u saopćenju.

Rast broja osiguranika bio je znatno manji i zabilježen je u procentu od 2,8 posto u odnosu na decembar 2007. godine. U Federaciji BiH je trenutno odnos broja uposlenih i broja penzionera 1,4 :1 (prema podacima Zavoda za statistiku, čak 1,2 : 1), što dovoljno govori i o situaciji u kojoj se sistem penzijskog osiguranja nalazi.

- Ovaj pokazatelj ima trend pogoršanja zbog ekonomske krize na smanjenje poslovne aktivnosti, a time i smanjenje broja zaposlenih. Na drugoj strani, brojnim propisima se utječe na povećanje broja penzionera, a čija se prava ne temelje na realnim uplatama doprinosa što je u suprotnosti s osnovnim principima penzijskog osiguranja definiranih Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, stoji u saopćenju federalnog Zavoda PIO/MIO.

Ovi principi koji znače da se staž može priznati samo na osnovu uplaćenih doprinosa temeljni su preduslov finansijske održivosti, socijalne i ekonomske prihvatljivosti penzijskog sistema.

U saopćenju se ističe da se uvođenjem u pravo osoba na osnovu staža za koji ne postoje uplate doprinosa u skladu sa zakonskim stopama direktno narušava finansijska stabilnost penzijskog sistema.

- Ovakvi propisi su u suprotnosti s reformskim procesima u evropskim zemljama koji u suštini znače jačanje stabilnosti penzijskih sistema kroz smanjenje redistributivnih i socijalnih elemenata i uvođenje direktne i jače veze između uplaćenih doprinosa i budućih penzijskih prava, skreće se pažnja u saopćenju.

U saopćenju se ističe da je šteta dugoročna i da se zato treba iznaći mogućnosti za izmjene i dopune postojećih zakonskih propisa koji su na štetu penzionera što su svoju mirovinu zaradili radeći 30, 35 i 40 godina.

U federalnom Zavodu žele raditi po zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Svi drugi zakoni, uredbe su upitni i na štetu penzionera i federalnog Zavoda.

- Finansijsko stanje jeste zabrinjavajuće, tim prije što je recesija u BiH ušla na velika vrata, ali nije nerješivo. Naprotiv, teba zaustaviti donošenje novih zakonskih propisa i uredbi koje negativno utječu na finansijsku stabilnost federalnog Zavoda, a postojeće preispitati. Federalnom Zavodu treba gotov novac (mjesečno oko 126 miliona KM) da isplati više od 343 hiljade penzionera, a ne hipoteke koje je teško unovčiti, ističe Zavod.

Upravni odbor je donio odluku o imenovanju direktora i zamjenika direktora Središnje administrativne službe i kantonalnih administrativnih službi. Za direktora Središnje administrativne službe ponovo je izabran dipl. ekonomista Zoran Zovko iz Mostara, a za zamjenika Muhidin Subašić, magistar ekonomskih znanosti iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: