{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želimo raditi po zakonu o PIO-u

F
12.2.2009. u 15:49
0
0
Želimo raditi po zakonu o PIO-u
0
Želimo raditi po zakonu o PIO-u
Federalni Zavod PIO/MIO ne želi doživjeti finansijski sunovrat, i zato se mnogi upitni zakoni, odluke moraju mijenjati, zaključak je Upravnog odbora i menadžmenta, saopćeno je danas iz federalnog Zavoda PIO/MIO.
Naime, raspravljajući o stanju u federalnom Zavodu i efektima primjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje, Upravni odbor je još jednom potvdio stav da bi svaki novi zahtjev, uredba ili zakon tipa ZOND-a, doveli federalni Zavod u još težu situaciju.

Upravni odbor izrazio je zabrinutost uvođenjem u pravo na hiljade novih penzionera (ZOND i uredbe).

- Trenutna kriza penzijskog sistema u Federaciji BiH iskazuje se kroz pad osnovnih pokazatelja stabilnosti penzijskog sistema. Broj penzionera u Federaciji BiH u decembru 2008. godine iznosio je 342.653 (1990. godine ukupno u BiH bilo je 380.000 penzionera, a 1991. godine 408.120) i porastao je u odnosu na decembar 2007. godine za pet posto, navodi se u saopćenju.

Rast broja osiguranika bio je znatno manji i zabilježen je u procentu od 2,8 posto u odnosu na decembar 2007. godine. U Federaciji BiH je trenutno odnos broja uposlenih i broja penzionera 1,4 :1 (prema podacima Zavoda za statistiku, čak 1,2 : 1), što dovoljno govori i o situaciji u kojoj se sistem penzijskog osiguranja nalazi.

- Ovaj pokazatelj ima trend pogoršanja zbog ekonomske krize na smanjenje poslovne aktivnosti, a time i smanjenje broja zaposlenih. Na drugoj strani, brojnim propisima se utječe na povećanje broja penzionera, a čija se prava ne temelje na realnim uplatama doprinosa što je u suprotnosti s osnovnim principima penzijskog osiguranja definiranih Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, stoji u saopćenju federalnog Zavoda PIO/MIO.

Ovi principi koji znače da se staž može priznati samo na osnovu uplaćenih doprinosa temeljni su preduslov finansijske održivosti, socijalne i ekonomske prihvatljivosti penzijskog sistema.

U saopćenju se ističe da se uvođenjem u pravo osoba na osnovu staža za koji ne postoje uplate doprinosa u skladu sa zakonskim stopama direktno narušava finansijska stabilnost penzijskog sistema.

- Ovakvi propisi su u suprotnosti s reformskim procesima u evropskim zemljama koji u suštini znače jačanje stabilnosti penzijskih sistema kroz smanjenje redistributivnih i socijalnih elemenata i uvođenje direktne i jače veze između uplaćenih doprinosa i budućih penzijskih prava, skreće se pažnja u saopćenju.

U saopćenju se ističe da je šteta dugoročna i da se zato treba iznaći mogućnosti za izmjene i dopune postojećih zakonskih propisa koji su na štetu penzionera što su svoju mirovinu zaradili radeći 30, 35 i 40 godina.

U federalnom Zavodu žele raditi po zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Svi drugi zakoni, uredbe su upitni i na štetu penzionera i federalnog Zavoda.

- Finansijsko stanje jeste zabrinjavajuće, tim prije što je recesija u BiH ušla na velika vrata, ali nije nerješivo. Naprotiv, teba zaustaviti donošenje novih zakonskih propisa i uredbi koje negativno utječu na finansijsku stabilnost federalnog Zavoda, a postojeće preispitati. Federalnom Zavodu treba gotov novac (mjesečno oko 126 miliona KM) da isplati više od 343 hiljade penzionera, a ne hipoteke koje je teško unovčiti, ističe Zavod.

Upravni odbor je donio odluku o imenovanju direktora i zamjenika direktora Središnje administrativne službe i kantonalnih administrativnih službi. Za direktora Središnje administrativne službe ponovo je izabran dipl. ekonomista Zoran Zovko iz Mostara, a za zamjenika Muhidin Subašić, magistar ekonomskih znanosti iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: