Udruženje Žena-žrtva rata
0

"Želimo da vjerujemo da država BiH ne stoji iza ratnih zločinaca"

FENA
Višegrad
Višegrad
Udruženje "Žena-žrtva rata" reagirajući na potpisane ugovore o obnovi porodičnih kuća ratnih zločinaca", ističe da ne žele da vjeruju da država Bosna i Hercegovina stoji iza ratnih zločinaca.

Udruženje "Žena-žrtva rata" predlaže poništavanje Ugovora o obnovi porodičnih kuća za Milana Zečevića iz Višegrada i drugih.

"Ne možemo prihvatiti i podržati izgradnju kuća, vikendica, ratnim zločincima (presuđenim) ili oni koji se nalaze na slobodi, i onima koji su kupili kuću ili adaptiraju postojeću kuću koja nije uništena tokom agresije na BiH", saopćeno je danas iz tog udruženja.

Također navode da se "ne može prihvatiti da se grade porodične kuće, a potpisnik ugovora po popisu stanovništva iz 1992.godine nije živio u tom mjestu boravka, ne iz Fonda za povratak BiH".

"Znamo da obnavljate kuće našim dželatima i onima koji su porušili naša vjekovna ognjišta (110 naselja i sela na području općine Višegrad) i da je manji bh. entitet izgradio zgrade, kuće, za svoje 'heroje' ratne zločince".

Stoga, iz ovog udruženja se predlaže da se formira komisija koja će pregledati kompletnu dokumentaciju u odabiru krajnjih korisnika, da izvrši uvid u priloženu traženu dokumentaciju i da se već potpisani ugovori stave van snage i primijeni Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mišljenja su da se ne može prihvatiti da se njima, ratnim zločincima, grade kuće, projekti pokretanja biznisa, osigurava porodica, plaća njihova predaja, dok su žrtve i članovi porodica prepušteni sami sebi.

Naglašeno je da ovo udruženje nema ništa protiv da se kuće grade građanima BiH kojima su porušene kuće, a u kojima su živjeli po popisu stanovništa iz 1991. godine, osim presuđenih ratnih zločinaca.

"Mi trebamo samo sudu a kad izađemo iz suda postajemo ničija briga", stoji u saopćenju Udruženja "Žena-žrtva rata"