Philip Gordon
0

"Želimo da BiH sama donosi svoje odluke"

FENA
Baza u Butmiru
Baza u Butmiru
Paket mjera koji su predstavnici Evropske unije i SAD-a ponudili političkim liderima u BiH u Butmiru "najbolji su mogući balans između različitih stavova političkih lidera" koji bi im omogućio da napreduju ka samostalnom donošenju odluka i evropskim institucijama, izjavio je pomoćnik državnog tajnika SAD-a za Evropu i Evroaziju Philip Gordon.
  • Ne možete biti ni na početnoj tački za ulazak u EU, ukoliko nemate vladu koja može da vas predstavlja u Uniji. To upravo paket treba da ponudi, rekao je Gordon na brifingu u Centru za strane novinare u Washingtonu.

On je izjavio da SAD žele zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH kada se ispune za to predviđeni kriterijumi, jer "tada će Bosna moći sama da donosi svoje odluke, što želimo da postignemo", javio je Glas Amerike.

  • Mislimo da on (paket) predstavlja najbolji mogući balans između različitih stavova političkih lidera. Definitivno odražava američko-evropsko jedinstvo, što je takođe važno, kako bi lideri znali da zastupamo isti stav. Nastavit ćemo da radimo s njima kako bi smo postigli taj cilj, rekao je pomoćnik državnog tajnika SAD-a.

Gordon je naglasio da su SAD veoma zainteresovane za situaciju u BiH.