I poslije muzeja muzej
11

Zeleno svjetlo za Muzej opsade Sarajeva

Klix.ba
U sjeni zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, u prostorijama Gradske uprave Sarajeva održana je press konferencija povodom urbanističke dozvole za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992-1996. – FAMA kolekcija na prostoru Hastahane na Marijin-Dvoru, koju je izdala Općina Centar.

"Dobivanjem urbanističke dozvole ozbiljno smo zakoračili u proces realizacije projekta izgradnje Muzeja opsade Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. On je ovom prilikom podvukao spremnost Grada Barcelone da podrži projekat izgradnje Muzeja, te to potvrdio pismom gradonačelnika ovog pobratimskog grada u kojem je navedeno da "treba nastaviti na unapređenju našeg bratimljenja, raditi na specifičnim projektima koji su u interesu oba grada, te posebno sarađivati da Muzej opsade bude realan".

Behmen je, također, u svom obraćanju, ukazao i na zainteresovanost gradova Istanbula i Beča za projekat Muzej opsade Sarajeva. Dino Mustafić, direktor Projekta i član Konzorcija u ime MESS-a kazao je da dobivanjem urbanističke dozvole Muzej danas dobiva svoje prve konture. "U proteklih skoro godinu i po dana uradili smo puno na ovom projektu: od izrade idejnog projekta budućeg muzeja, njegove prezentacije na Dan grada Sarajeva, preko uspostavljanja virtualnog muzeja s obzirom da je putem interneta dostupan građanima Sarajeva, do inicijative umrežavanja prijateljskih i pobratimskih gradova koji žele da podrže Muzej".

Autorica Projekta i FAMA kolekcije Suada Kapić smatra dobivanje urbanističke dozvole važnim korakom u njihovoj misiji kreacije Muzeja opsade. "Svaki pomak smatramo važnim i svaki postignuti dio procesa će pokazati da je 'nemoguće moguće'", kazala je. Kapić je dodala da su građani Sarajeva pokazali da su rad, kreacija i inteligencija prevladali teror, strah i nasilje. "To je ono što Sarajevo ne pokazuje samo kao grad žrtvu nego kao grad pobjednika", istakla je ona.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirović je iskazao zadovoljstvo što će se Muzej opsade Sarajeva graditi u srcu grada, na atraktivnoj lokaciji – na prostoru Hastahane (na 11 duluma zemlje). Sljedeći korak je izrada glavnog projekta za šta su potrebna velika sredstva. Bećirović je obećao značajnu finansijsku pomoć Općine Centar, ali i naglasio da će nam "gradovi Evrope i svijeta sigurno pomoći ako vide da smo svi i mi zainteresovani za realizaciju ovoga projekta".

Amir Zec Vuk, vođa arhitektonskog tima potvrdio je da je pozicija budućeg muzeja izuzetna, po svom arhitektonskom rješenju je ovovremeni, te da će objekat u kojem će biti smješten Muzej opsade Sarajeva, biti velikih razmjera. Današnjoj press konferenciji prisustvovali su i Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Alma Sadović, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, general Jovan Divjak, član Konzorcija FAMA kolekcije u ime udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i Alma Mašić, članica Konzorcija FAMA kolekcije u ime Inicijative mladih za ljudska prava.