{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zeleno svjetlo" za broj 112 za hitne situacije

S
SRNA
15.2.2018. u 14:15
1
14
"Zeleno svjetlo" za broj 112 za hitne situacije
1
"Zeleno svjetlo" za broj 112 za hitne situacije
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojila bez amandmana Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama kojim se predviđa uvođenje na nivou BiH jedinstvenog broja 112 za hitne situacije.
Predloženi zakon koji je utvrdio Savjet ministara, a čijem se usvajanju protive poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu, na dnevnom je redu naredne sjednice ovog doma zakazane za 20. februar.

Komisija je danas primila k znanju informacije Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ i Konkurencijskog savjeta BiH u vezi sa uređenjem tržišta elektronskih medija BiH, koje je ovo radno tijelo Predstavničkog doma zatražilo nakon prošlogodišnjih problema sa emitovanjem u BiH Evropskog prvenstva u košarci.

Predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH naveli su da se radi na donošenju odluke o listi važnih događaja za emitovanje u BiH, prvenstveno sportskih, ali da do sada nisu dobili saglasnost resornog ministarstva Republike Srpske, koja je neophodna pri donošenju ovakvih odluka.

Navodeći da RAK nema prevelikih nadležnosti u vezi sa ovim problemom, direktor RAK-a Predrag Kovač, rekao je da bi prednost pri otkupu prava za emitovanje trebalo da imaju emiteri koji imaju takozvano zemaljsko pokrivanje, a ne kablovski emiteri.

I predstavnici Asocijacije kablovskih operatera i distributera BiH, koji su zatražili reakciju parlamenta BiH nakon problema u vezi sa prenosom utakmica Evropskog prvenstva u košarci, zalažu se za donošenje liste važnih događaja za emitovanje u BiH.

Podsjećajući da je pravo emitovanja navedenog sportskog događaja u BiH prošle godine otkupio Sport klub, koji nema sjedište u BiH, oni su podsjetili na zakonsku odredbu prema kojoj bi pravo emitovanja trebalo da ima emiter čiji je signal dostupan svim stanovnicima u BiH.

Komisija je primila k znanju ove informacije uz zaključak da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nastavi da radi na donošenju liste značajnih događaja za emitovanje u BiH.

Članovi Komisije usmeno su informisani o realizaciji projekta digitalizacije u BiH, a najavljeno je da bi pisanu informaciju sa konkretnijim podacima trebalo da dobiju u narednom periodu.

Usvojen je Izvještaj Interresorne radne grupe za analizu primjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, čija je preporuka da se pristupi izradi novog zakona ili njegovoj izmjeni i dopuni ako bi to riješilo postojeće probleme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: