Donesena odluka
1

Zeleno svjetlo Predsjedništva BiH za potpisivanje deklaracija na Samitu u Londonu

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijelo je odluku o davanju saglasnosti Vijeću ministara BiH da na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu potpiše četiri deklaracije.

Iako se činilo da će se se ponoviti sramotna situacija iz Trsta od prije godinu dana kada su Ugovor o Transportnoj zajednici potpisali svi predstavnici zemalja osim BiH, do toga neće ipak neće doći.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dobili su saglasnost glavnog organa za vođenje vanjske politike, Predsjedništva BiH, da na Samitu regionalnih i evropskih lidera u Londonu potpišu Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim osobama, Deklaraciju o borbi protiv korupcije i Deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji.

Navedene deklaracije 9. i 10. jula u Velikoj Britaniji potpisat će lideri zemalja Zapadnog Balkana i osam zemalja članica Evropske unije koje su sudionici Berlinskog procesa.

Samit u Londonu, organizovan u okviru Berlinskog procesa, bit će usmjeren jačanju ekonomske stabilnosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanja preduzetništva i rješavanje pitanja nezaposlenosti mladih, te promovisanja regionalne povezanosti. Samit će biti fokusiran na jačanje regionalne saradnje u oblasti sigurnosti i podsticanje bolje političke saradnje.