Osvojila 30 posto glasova
91

Zelenika: Rezultati bi bili drugačiji da iz Hrvatske nisu pozvali birače da glasaju za Čovića

Piše: A. Z.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Prema podacima koalicije Hrvatsko zajedništvo, njihova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Diana Zelenika osvojila je 30 posto hrvatskih glasova. Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je kazao da Željko Komšić ima podršku bošnjačkog naroda i da to nije dobro za BiH, dok je Zelenika kazala da bi rezultati bili drugačiji da iz Hrvatske nisu pozvali birače da glasaju za Dragana Čovića.

"S obzirom na okolnosti u kojima su se događali izbori zadovoljni smo. Rezultati s terena pokazuju da se dešavaju opasne stvari. Uprkos molbama, pokazuje se da Komšić ima veliku podršku bošnjačkog naroda. Bojim se da to nije dobro za BiH i da je to povratak u prošlost. Vjerujemo da će koalicija Hrvatsko zajedništvo ostati parlamentarna na svim nivoima. Ovo je težak proces i pokazatelj da se izbori ne mogu održavati na ovaj način, s ovim zakonom se nema smisla takmičiti, jer ima puno drame i problema", kazao je Cvitanović i dodao da će sačekati zvanične rezultate nakon kojih će zauzeti stav ukoliko Komšić pobijedi.

Diana Zelenika je kazala da bi rezultati vjerovatno bili drugačiji da zvaničnici iz Hrvatske nisu stali na stranu Dragana Čovića i generirali hrvatsko biračko tijelo.

"To pokazuje da nismo zrelo demokratsko društvo, jer se ono ogleda i u broju žena u politici. Kada bih bila sigurna da su izbori regularni, čestitala bih pobjedu Komšiću, ali nisam sigurna u regularnost. Ipak, bit ću pristojna, čestitat ću s malom zadrškom", rekla je Zelenika.