Devedesetka u problemima
368

Zelenika: Nisam za sporazum s HDZ-om, ne mogu prije izbora misliti jedno, a poslije drugo

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sporazum s HDZ BiH mogao bi dovesti do velikih podijela unutar HDZ 1990 te pada rejtinga stranke kod birača kazala je u razgovoru za Klix.ba Diana Zelenika, kandidatkinja ove stranke za Predsjedništvo BiH.

Zelenika kaže kako na Glavnom odboru HDZ 1990 u Tomislavgradu ona nije podržala odluku o sklapanju sporazuma s HDZ BiH.

"Mislim da smo nacionalni interes mi jako dobro branili i kad smo bili u opoziciji sve četiri godine. Ja sam i tada govorila da oni koji imaju mogućnost, a to su hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući Parlamenta podnesu apelaciju Ustavnom sudu na članove zakona koje se odnose na izbore u Republici Srpskoj. Na taj način se štite nacionalni interesi i na području cijele Bosne i Hercegovine", izjavila je Zelenika navodeći da zaštita nacionalnih interesa sigurno nije bila cilj kod potpisa sporazuma dva HDZ-a.

Pogrešna utakmica se igrala

Smatra i da ne stoje spekulacije da bi bez koaliranja s HDZ BiH, Devedesetka, ušla u koaliciju s nekom "Platformom", jer "naš rezultat nije bajan i našli smo se u procijepu ponajviše jer je utakmica postavljana tako da je samo gospodin Čović hrvatski član Predsjedništva".

"Takvi stavovi su doveli do radikaliziranja bošnjačkog biračkog tijela i izbora gospodina Komšića, s druge strane radikaliziralo se i hrvatsko biračko tijelo, tako je HDZ 1990 ispao kolateralna žrtva. Moj stav je da mi ne trebamo biti koalicijski partner i da i u opoziciji možemo štiti nacionalne interese te što je najvažnije u svemu treba ostati čovjek. Ja ne mogu razmišljati jedno prije izbora, a drugo poslije izbora", smatra Diana Zelenika.

Dodaje kako će se ovaj sporazum sigurno negativno odraziti na rejting stranke među biračima, a da je već izazvao niz podijela.

Treba biti doslijedan

"Osim Joze Ivančevića iz Prozor Rame protiv je i Općinski odbor Odžak", naglasila je te navela kako poštuje odluke stranačkih tijela sve dok se ona ne kose sa stranačkom deklaracijom, jer se još ništa konkretno nije učinilo.

Podsjetila je i na probleme koje je od ranije imala s HDZ BIH, posebno poslije prihvatanja kandidature za članicu Predsjedništva BiH.

"Predstavnici HDZ-a su dolazili i tražili od mene da odustanem od kandidature, čak su i spominjali cijenu. Međutim, ja sam gospodu lijepo pozdravila i kazala da nikad u životu, pa ni sad nisam na prodaju", prisjetila se.

Kaže kako se poslije izbora nije promijenila pozicija Hrvata u BiH, kako je Komšić bio na aktualnoj funkciji i ranije, a da se prvi kandidirao te da su svi znali šta će se dogovoriti.

"Ipak, retorika nekih članova moje stranke je danas sasvim drugačija nego je bila u kampanji", izjavila je Zelenika.

Nije se naučilo iz grešaka

Podsjetila kako se njen stav o odlasku Dragana Čovića u Banja Luku na obilježavanje Dana RS-a očito razlikuje od stava predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, koji se o tome nije izjasnio.

"Da li je planirani sporazum razlog, to je njegov razlog. Da se naslutiti da su nam stavovi različiti, ja sam skeptična jer već je bilo takvih sporazuma. Sjećam se 2010. godine kad je gospodin Božo Ljubić od nas tražio da bjanko potpišemo neki sporazum, naravno nisam htjela. Pokazalo se da sam bila u pravu, jer je brzo došlo do smjena naših ljudi, kao što je današnji predsjednik stranke gospodin Cvitanović koji je bio ministar u Vladi HNK", zaključila je Diana Zelenika u svom razgovoru za Klix.ba.