Nepromišljeni potezi
387

Zelenika: Čovićev odlazak na Dan RS-a je sramotan, lične interese brane nacionalnim

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i članica HDZ-a 1990 Diana Zelenika izjavila je za Klix.ba kako je pojavljivanje delegacije HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem na proslavi neustavnog Dana RS-a sramotno i da se tako ne gradi konstitutivnost sva tri naroda.

"Za mene je to sramotno. Zna se ko je počeo rat na našem otoku. Zna se ko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz Republike Srpske. Na taj način se ne gradi konstitutivnost sva tri naroda", kazala je Zelenika.

Komentarišući saopćenje HDZ-a BiH u kojem su za sve okrivili medije iz Sarajeva, naša sagovornica ističe da se mora pronaći dežurni krivac.

"Oni godinama lične interese brane nacionalnim. Da bi to zataškali moraju naći dežurnog krivca. Zbog toga sam ja, na neki način, izdajica hrvatskog naroda, a ja sam se sve vrijeme borila za konstitutivnost sva tri naroda na prostoru cijele BiH, uključujući i RS", rekla je Zelenika.

Ona je podsjetila na vapaje biskupa Komarice te podatak da je od 220.000 Hrvata u bh. entitetu RS danas ostalo njih blizu 8.000.

"To što se ne mogu birati legitimni predstavnici Bošnjaka i Hrvata u RS-u, to nekima ne smeta. Zato što se lična korist mora braniti nacionalnim interesima", smatra Zelenika.

Izlet ambasadora Hrvatske u Banju Luku 9. januara izazvao je burne reakcije u susjednoj zemlji, a Del Vechio je dobio i poziv iz Zagreba i sada se očekuje da on bude smijenjen zbog prisustva obilježavanju neustavnog Dana RS-a tokom kojeg je odlikovan i Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika.

Zelenika, koja je bila i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima, Del Vechijev odlazak 9. januara u Banju Luku ocjenjuje kao krajnje nepromišljen potez.

"Ne znam čime je uvjetovan, bez konsultacija sa svojim Ministarstvom vanjskih poslova. Svi su bojkotovali osim njega. Da li se on stavio na stranu Dragana Čovića i njegove politike, to treba pitati njega", zaključila je Zelenika.