{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeleni polumjesec: Sprečavanje ovisnosti je najbolja intervencija

9.10.2015. u 17:19
13
7
Zeleni polumjesec: Sprečavanje ovisnosti je najbolja intervencija
13
Povodom predstavljanja bosanskohercegovačkog programa prevencije ovisnosti, Društvo Zeleni polumjesec Republike Turske u BiH organizovalo je jednodnevni seminar za direktore, pedagoge i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola na području BPK Goražde.
Seminaru je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježju ubijenoj goraždanskoj djeci. Učinio je to prvi član zelenog polumjeseca u BiH, Mujo Aganović, 100 postotni RVI i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Društvo Zeleni polumjesec, nevladina organizacija sa 90 godina dugom tradicijom bavi se prevencijom ovisnosti kod djece i mladih. Zeleni polumjesec je usvojio strategiju prevencije ovisnosti u BiH za period 2015. – 2020. sa akcionim planom koji predviđa realizaciju naučno istraživačkog projekta ovisnosti među učenicima u osnovnim i srednjim školama i mladim ljudima na visokoškolskim institucijama u BiH sa podprojektima čija će realizacija teći na cijelom području BiH.

"Imamo namjeru da obiđemo sve gradove u BiH i predstavimo projekat koji je izuzetno značajan u ovom vremenu. Program koji smo napravili na nivou države sastoji se od pet podprojekata, dakle, obratićemo se svim školama i fakultetima te provesti istraživanja o stavovima roditelja, učenika i nastavnika kada su u pitanju ovisnosti. Edukacijom prosvjetnih radnika omogućićemo im da iz prve ruke saznaju kako je u Turskoj riješen ovaj gorući problem. U Turskoj je program prevencije napravljen na nivou države i 21 milion učenika su članovi ove organizacije", kazao je prof.dr. Redžo Čaušević, predsjednik Zelenog polumjeseca u BiH.

Turski zeleni polumjesec bavi se prevencijom poznatih ali i novih ovisnosti o informacionim tehnologijama. Zanimljiv program jednodnevnog seminara u Goraždu upotpunjen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevaju sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja a slijedi i formiranje kluba zelenog polumjeseca.

"Mislim da je pravo vrijeme da na adekvatan način djelujemo preventivno u borbi protiv raznih toksikomanija. Organizacija Zeleni polumjesec sa sjedištem u Sarajevu otvara klubove u četiri kantona – Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, našem i Zeničko-dobojskom kantonu, čime će svoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti učiniti dostupnim našim javnim ustanovama i mladima koji iskažu svoj interes", kazao je Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Memorandumom je predviđeno da će Zeleni polumjesec BiH pružiti stručnu podršku u realizaciji programskih aktivnosti sa edukacijom nastavnog kadra, dok će ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, koordinirati aktivnosti programa prevencije ovisnosti u osnovnim i srednjim školama i drugim javnim ustanovama na području kantona.

Predsjednik Društva ovom prilikom je uručio posebna priznanja ministru za obrazovanje Damiru Žugi koji je prepoznao značaj aktivnosti Zelenog polumjeseca BiH i generalnoj direktorici firme „Bekto Precisa“ Enisi Bekto koja je dala značajnu podršku radu ove organizacije.

Društvo Ješilaj (Yeşilay) osnovano je u Istanbulu 1920. godine s ciljem provođenja aktivnosti na prevenciji svih vrsta ovisnosti, a u BiH djeluje od oktobra 2014. godine. Ješilaj, organizacija Zelenog polumjeseca ima preko 80 predstavništava u turskim gradovima i općinama, prisutna je u preko 30 zemalja svijeta, i dio je svjetske zdravstvene organizacije, ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a kao i evropskog vijeća za borbu protiv alkohola te vlasnik certifikata za kvalitet menadžmenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: