Uljepšavanje grada
1.3k

Zeleni pojas uz tramvajsku prugu na Ilidži od danas krasi veliki grb Bosne i Hercegovine

S. Š.
(Foto: KJKP Park Sarajevo)
Zeleni pojas u kružnom toku na ulazu u terminal na Ilidži, Sarajevo, od danas je uljepšan dekoracijom i to grbom Bosne i Hercegovine.

Zeleni pojas u kružnom toku na ulazu u terminal na Ilidži od danas će zasigurno biti prepoznatljiv po lijepoj dekoraciji i to grbu Bosne i Hercegovine koji su izradile ekipe preduzeća "Park" na površini od 10x12 metara.

Šest kubnih metara frakcije bilo je potrebno da se izradi grb BiH, a koji se nalazi tačno preko puta nedavno izrađenih cvjetnih gredica koje zauzimaju drugu polovinu zelenog pojasa dok ih dijeli nova tramvajska pruga prema Sarajevu ili ka terminalu Ilidža.

Nakon što su završeni građevinski radovi na izgradnji tramvajske pruge, Ministarstvo saobraćaja KS angažiralo je KJKP "Park" da uredi i hortikulturno obogati zeleni pojas, koji danas nakon okončanja tih radova izgleda uređeno i lijepo.

"Nedavno je na polovini zelenog pojasa u kružnom toku izrađeno nekoliko cvjetnih gredica koje su sezonskim cvjetovima uredile ekipe preduzeća 'Park' i to cvijećem iz vlastite rasadničke proizvodnje. Zbog loših vremenskih prilika čekao se prestanak padavina da izgradnja grba BiH i da isti bude u punom svom sjaju finaliziran u potpunosti. Na pripremljenoj podlozi, zaštićenoj od korova i drugih oštećenja najprije je izvršeno planiranje i nivelisanje bijele frakcije, a potom je bojenjem plavih i žutih dijelova, te izradom zvijezda izrađen grb Bosne i Hercegovine", saopćili su iz "Parka".

Nakon toga su ekipe KJKP "Park" uredile i dijelove površina, dekorativnim kamenom uz tramvajsku prugu u naselju Stup, tačnije ispod nadvožnjaka, u sjenovitim dijelovima sve do ivičnjaka uz travnjake. Inače današnji radovi dio su projekta za čije kreiranje i realizaciju.