BiH
0

Zeleni BiH Zenica traže zabranu gradnje HE "Vranduk"

FENA
Zeleni BiH traže od općinskih vlasti Zenice da donesu odluku o zabrani izgradnje hidrocentrale "Vranduk".
  • Ako dođe do izgradnje hidrocentrale Vranduk, aerozagađenje će zbog manje cirkulacije zraka kroz Vrandučki klanac biti znatno veće, stoji u pismu predsjednika Općinskog odbora Zelenih BiH Zenica Akifa Smajlovića koji predlaže da općinske vlasti za septembar zakažu tematsku sjednicu na kojoj bi se razmotrile sve posljedice izgradnje hidrocentrale Vranduk za grad Zenicu.

U otvorenom pismu koje je danas, povodom pokretanja integralne proizvodnje u Arcelor Mittal Zenica i povećanog aerozagađenja u gradu, uputio predsjedavajućem Općinskog vijeća Milenku Karoviću, načelniku Općine Husejinu Smajloviću i vijećnicima općinskog parlamenta Akif Smajlović predlaže da od pravosudnih organa traže da ispitaju navode nekih medija o kriminalnoj privatizaciji u Željezari Zenica (Kuvajt i Mittal) i da prema potrebi pokrenu krivični postupak protiv odgovornih bez obzira na funkcije na kojima se sada nalaze.

  • Prema Arhuskoj konvenciji pravosudni organi su dužni da spriječe otvaranje industrijskih postrojenja ako njihov rad štetno utiče na zdravlje zaposlenih i građana. (čl. 3 navedene konvencije), obrazložio je svoj zahtjev Smajlović.