BiH
0

Zelene površine u Pionirskoj dolini dobile novo cvjetno ruho

Klix.ba
Lijepo vrijeme i prestanak padavina omogućili su radnicima preduzeća "Park" da nastave novim sezonskim cvijećem ukrašavati zelene površine u Kantonu Sarajevo.

Nakon što od prošle sedmice nove viole i drugo dvogodišnje cvijeće cvjetaju u gredici u Malom parku i na zelenim površinama kod Alipašine džamije, zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo, današnja lokacija za novu cvjetnu dekoraciju bila je i popularna Pionirska dolina.

Prostori uz staze za šetnju jutros su očišćeni od cvijeća koje je tokom ljeta ukrašavalo ovaj prostor i izvršena je priprema za sadnju novog cvijeća, također proizvedenog u Parkovom rasadniku u Nedžarićima.

Vrijedni vrtlari i cvjećari nakon obavljene pripreme pristupili su sadnji i sa gotovo 10.000 komada viole, belisa i miozotisa ukrasili sve površine uz staze, u blizini rekvizita za igru i zabavu, kao i prepoznatljivi objekat "Pečurke".

Novo cvjetno ruho, koje će cvjetati sve do maja naredne godine, dobile su i žardinjere postavljene u centralnom dijelu ove zelene oaze.

Akciju sadnje sezonskog, dvogodišnjeg cvijeća preduzeće "Park" nastavlja i dalje, a već početkom naredne sedmice će biti ukrašene površine u banjskim parkovima na Ilidži.

Od 100.000 komada sezonskog cvijeća proizvedenog za ovu namjenu, planirane količine dobit će i površine u ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Hamze Hume, u Velikom parku, Zmaja od Bosne, Bulevaru Meše Selimovića, u Lukavičkoj cesti, na Otoci, na Stupu, na Dobrinji, Ilidži i u Vogošći. Osim akcije sadnje cvijeća nastavljaju se i aktivnosti na prikupljanju opalog lišća, krošnji trave, orezivanju sadnica ukrasnog grmlja, pripremi sadnica ruža u postojećim ružičnjacima, ali i orezivanju i njezi odraslih stabala, s ciljem pripreme istih za početak zime i snježnih padavina.