Sarajevo
314

Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: Uspomenu na naše branioce čuvat ćemo dok smo živi

Piše: S. H.
Udruženje "Zelene beretke" i ove godine organiziralo je tradicionalno okupljanje i polaganje cvijeća za stradale branioce grada u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ni ove godine, kao i nekoliko prethodnih u Dobrovoljačkoj nema predstavnika iz Republike Srpske, koji počast stradalim vojnicima JNA obilježavaju u Istočnom Sarajevu.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Vahid Alić, predsjednik Udruženja Zelene beretke, Općine Stari Grad kazao je 2. i 3. maja Jugoslovenska narodna armija (JNA) pokazala svoje pravo lice pokušavjući da izvrši državni udar u BiH.

Vahid Alić (Foto: M. O./Klix.ba)
Vahid Alić (Foto: M. O./Klix.ba)

"Danas se sjećamo jednog od najvažnijih datuma u odbrani Sarajeva i BiH. Ne smijemo zaboraviti ni 2. maj 1992., koji je ključni za sva naredna dešavanja. Tada je JNA pokazala svoje pravo lice i stala na stranu agresora. JNA je zajedno sa tzv. Niškim specijalcima izvršila organizirani napad 2. maja na ključne objekte u Sarajevu, poput Televizije Sarajevo, Pošte, Elektroprivrede i Predsjedništva", kazao je Alić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Pripadnici JNA su 3. maja, tokom razmjene predsjednika Alije Izetbegovića, koji je zarobljen prethodnog dana grad trebali napustiti samo sa ličnim stvarima bez naoružanja. Ali su krenuli pod punim naoružanjem i isprovocirali branioce grada što je dovelo do incidenta u kojem je ubijeno šest pripadnika JNA.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Jedinice Zelenih beretki u sastavu Teritorijalne odbrane, jedinice MUP-a i drugi odredi napravili su čudo. Odbranjeno je Predsjedništvo, a time i država. Danas se ovdje sjećamo najvećih sinova, koji su svoje živote ugradili u temelje ove države", kazao je Alić.

Medijima se danas obratio i jedan od organizatora otpora Dževad Topić, koji je kazao da branioci Sarajeva nikada neće odustati od borbe za dokazivanje istine.

Dževad Topić (Foto: M. O./Klix.ba)
Dževad Topić (Foto: M. O./Klix.ba)

"Mi godinama govorimo da je stradalo šest vojnika, a političari iz RS-a taj broj preuveličavaju. Milutin Kukanjac je potvrdio da je stradalo šest vojnika. Mi dolazimo da položimo cvijeće našim šehidima i to ćemo raditi dok smo živi. Sada se Teritorijalna odbrana želi diskreditovani raznim sudskim procesima, ali mi ćemo biti istrajni. Mi smo napadnuti, nismo ni vojsku imali, već smo se samoorganizovali i pružili herojski otpor", poručio je Topić.