BiH
0

Zelene beretke traže otkazivanje koncerta Bijelog dugmeta

Večernji list/Sa-X
Udruženje Bosna Zelene beretke Kantona Sarajevo traži od kantonalnih i državnih organa da otkažu koncert grupe Bijelo dugme u Sarajevu, piše Večernji list. U objavljenom saopštenju navodi se da Goran Bregović "sije međunacionalnu mržnju, pljuje stečevine odbrambeno-oslobodilačkog rata i vrijeđa prvog, legalno izabranog predsjednika BiH".

Udruženje Zelene beretke ističe da je riječ o političkom, a ne o muzičkom događaju jer svoju turneju "Bijelo dugme" završava u Beogradu na Vidovdan, 28. juna. Simbolično je da se datum sarajevskog koncerta poklapa s danom početka bitke na Kosovu 15. juna. No, organizatori tvrde da je sve spremno za veliki koncertni povratak najpopularnije bivše yu-grupe.

Lavinu reakcija u Sarajevu izazvao je posljednji intervju s Goranom Bregovićem, objavljen u magazinu Dani, oko kojeg se pokrenulo mnoštvo diskusija na našem forumu. Na pitanje Senada Pečanina zbog čega nije izrazio podršku rodnom gradu tokom velikosrpske agresije, Bregović odgovara: "To bi značilo da u tom trenutku stanem na stranu Alije Izetbegovića, što mi ne pada na pamet. Evo, ja baš to kažem jebo Aliju". Nakon objavljivanja teksta, prvi čovjek Bijelog dugmeta istoga je dana poslao demant.

Povišena temperatura zbog nastupa Bijelog dugmeta i jugonostalgičarska eksplozija u medijima širom regije, a posebno u Bosni i Hercegovini, učinili su to da koncert u policijskim krugovima bude označen kao posebno rizičan događaj. Još nema potvrde o otkazivanju koncerta iako je takva opcija postala vrlo izglednom, piše Večernji list.