Dešavanja iz 1992.
1.1k

Zelene beretke odale počast braniocima Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici

A. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje "Zelene beretke" i ove godine organiziralo je tradicionalno okupljanje i polaganje cvijeća za stradale branioce grada u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici (Hamdije Kreševljakovića) u Sarajevu.

Tog 3. maja 1992. godine trebala je biti izvršena razmjena tadašnjih vojnika Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik i zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića kojeg su pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici (danas Hamdije Kreševljakovića) kada su stradali vojnici JNA.

"Svi trebaju znati da je to dan D za Bosnu i Hercegoinu kada Jugoslovenska armija kao agresor zajedno sa rezervistima Srbima nije uspio zauzeti Predsjedništvo krenuli su izvući Kukanjca i komandu Druge vojne oblasti koju su branioci opkolili u komandi, a ujedno su koristili izgovor 'razmjena za zarobljenog predsjednika' ali to im nije uspjelo , branioci su zarobili kompletnu komandu Druge vojne oblasti koja je radi toga izgubila značaj i snagu i preživjela opće rasulo i bili su primorani povući sve svoje snage iz grada i oslobodili smo zarobljenog predsjednika", naveli su iz Udruženja "Zelene beretke".