Na Drveniji
868

Zelene beretke danas će odati počast poginulim saborcima u Sarajevu

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Udruženje boraca "Zelene beretke" pozvale su svoje članove i građane Sarajeva da danas u 10 sati na mostu Drvenija odaju počast poginulim braniteljima glavnog grada BiH.
"Poštovani članovi, simpatizeri, građani Sarajeva, patriote i svi drugi koji cijene našu borbu za opstanak Bosne i Hercegovine ovim putem vas pozivamo da se okupimo u ulici Dobrovoljačka kod Drvenija mosta u 10:00 sati da odamo počast našim poginulim suborcima", naveli su na Facebook stranici.

Ističu kako je poziv upućen svima da se okupe dostojanstveno u mirnoj atmosferi i daju podršku saborcima koji su prije nekoliko dana optuženi za navodni zločin u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pod pritiskom srpske politike podiglo ponovo politički proces zvani Dobrovoljačka kako bi pokušali izjednačiti branioce i agresora, a posebno nas iznenađuje situacija da tužilaštvo želi proširiti istragu i na 2. maj kada je i krenuo najveći napad na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zato okupimo se i poručimo da je došlo vrijeme da se mora sa nekim stvarima prekinuti jer dosta je žrtva trpjela poslijeratna poniženja i laži o časnoj borbi i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine", naveli su.

Sat kasnije na istoj lokaciji 30. godišnjicu "Dobrovoljačke" će obilježiti i delegacija iz RS-a. Obilježavanje stradanja vojnika JNA započet će u Istočnom Sarajevu parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija, a zatim će autobusom doći u Sarajevo, odnosno Dobrovoljačku ulicu.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je dalo saglasnost Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Vlade RS-a radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja danas od 10:00 do 12:00 sati.