{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zekerijah Smajić: Predstojeća godina je prelomna za BiH

S
14.1.2012. u 18:00
0
31
Zekerijah Smajić: Predstojeća godina je prelomna za BiH
0
Zekerijah Smajić: Predstojeća godina je prelomna za BiH
Zekerijah Smajić
Za BiH će 2012. biti prelomna godina u kojoj će se, ili konačno krenuti smjerom političko-ekonomske konsolidacije i stabilizacije, socijalne pravde i evroatlantskih integracija, ili će već na proljeće biti pritisnuta dramatičnim socijalnim pobunama, radničkim štrajkovima i omladinskim nezadovoljstvom, smatra analitičar i ekspert za pitanja evropskih integracija Zekerijah Smajić.
Prema njegovoj ocjeni, prva opcija BiH vodi ka društveno-ekonomskom prosperitetu, a druga ka zvaničnom početku njene razgradnje.

"Put kojim će se krenuti u ovoj godini isključivo će zavisiti od volje političkih lidera, dok će pozicija međunarodne zajednice biti sve minornija, jer će sve više imati ulogu konsultanta, a sve manje ulogu naredbodavca", izjavio je Smajić Srni.

On kaže da bi idealan scenario za BiH bio kada bi politički lideri svih najvećih stranaka postigli saglasost od zakonu o državnoj pomoći, popisu stanovništva i provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Ako bi ovi uslovi EU bili ispunjeni do sredine aprila, kredibilna aplikacija za članstvo bi mogla biti podnesena do kraja juna. Ukoliko bi mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH bilo pozitivno, Savjet ministara EU bi aplikaciju mogao prihvatiti do kraja novembra, a datum za početak pregovora bi se mogao očekivati najkasnije do ljeta 2013. i to neposredno prije formalnog priključivanja Hrvatske EU", tvrdi Smajić.

Uz ispunjavanje dodatnog uslova koji se odnosi na knjiženje perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane, BiH bi tokom 2014. mogla biti primljena u NATO, nakon čega bi teški pregovori između EU i BiH o najmanje 35 poglavlja evropskog pravnog nasljeđa, ocijenio je Smajić, trajali najmanje do ljeta 2018. godine.

"Nakon toga bi uslijedila procedura ratifikacije Pristupnog ugovora, a formalni prijem u EU bi se, po ovom scenariju, mogao očekivati do kraja 2020. godine", zaključio je Smajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: