BiH
0

Zehrudinu Šćuku šest godina zatvora za zločine u Jablanici

Klix.ba
Sud BiH
Sud BiH
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Zehrudina Šćuka na šest godina zatvora za zločine nad civilima počinjene 1993. na području Jablanice.

Šćuk, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), osuđen je za ubistvo Ive Pavlović, počinjeno u zaseoku Krkača 28. jula 1993. godine, za vrijeme napada na mjesto Doljani (općina Jablanica).

“Šćuk je došao u dvorište sa još dvojicom vojnika ABiH, gdje su bile Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović. Šćuk ih je upitao da li imaju pušku, na šta je Iva odgovorila da nemaju. Šćuk je potom ušao u kuću i, pošto je pronašao pušku, prišao je Ivi i rekao joj: ‘Sad ćeš ograisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat, a od zadobijenih povreda Iva Pavlović je podlegla”, kazao je Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Obrazlažući presudu, sudija Kebo je rekao da je Sudsko vijeće poklonilo vjeru svjedocima Kantonalnog tužilaštva u Mostaru koji su vidjeli Šćuka tokom napada na Krkaču.

“Svjedoci Odbrane su izjavili da su nakon napada pretresali kuće, kao i da su hapsili civile. Optuženi je kasnije, po nalogu komandanta, upućen na drugo mjesto. Postavlja se pitanje šta se događalo u međuvremenu. Mada svjedoci tvrde da je optuženi cijelo vrijeme bio s njima, Sud nije mogao prihvatiti te iskaze. Zaključili smo da je optuženi mogao biti kod Šimunovih kuća, ali je mogao kasnije otići do kuća Šarića i Zelenike, gdje se desilo ubistvo”, pojasnio je Kebo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je kazao da je kao otežavajuću okolnost Sud imao u vidu da je ubijena Iva Pavlović bila priprosta i neuka žena, što isključuje da je mogla učestvovati u ratnim sukobima. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.