Sud BiH
0

Zečević i Knežević se izjasnili da nisu krivi

Sarajevo-x.com
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Saša Zečević i Radoslav Knežević izjasnili se da nisu krivi.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Saša Zečević i Radoslav Knežević su, u svojstvu policajaca Službe javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, u periodu od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor, radi njihovog progona.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije Prijedor, dana 21. augusta 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima iste formacije, učestvovali i pomagali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ugar na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca. Pripadnici interventnog voda su, navodno, učestvovali u izdvajanju muškaraca, te njihovom sprovođenju do lokacije zvane “Korićanske stijene”, planina Vlašić. Na toj lokaciji civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja.

Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila – muškaraca, dok je najmanje 12 civila uspjelo preživjeti streljanje.