Obilježena godišnjica
0

Zebina Šuma kod Ustikoline slovi kao sinonim odbrane Goražda

E. A.
S obilježavanja godišnjice
S obilježavanja godišnjice
Članovi Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH, delegacije Vlade BPK Goražde i predstavnici općine danas su položilili cvijeće na spomen obilježje palim borcima na Zebinoj Šumi kod Ustikoline, koja slovi kao sinonim odbrane Goražda.

Godišnjicu bitke koja se smatra jednom od najznačajnijih u odbrani Goražda obilježili su skromno, ali dostojanstveno uz počast svim herojima poginulim u prvoj, ali i svim narednim bitkama na Zebinoj Šumi.

Jasmin Haznadar, jedan od sudionika događaja kaže da su borci Armije RBiH pod komandom rahmetli Zaima Imamovića oslobodili ovaj prostor i spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga, prema Goraždu.

Zaim Imamović isplanirao akciju

"Rahmetli Zaim Imamović je isplanirao ovu akciju kako bi oslobodio Osanicu jer su jake neprijateljske snage krenule na Goražde. Odbranili smo se, oslobođen je značajan teren i zauzete velike količine MTS-a što je dalo veliki moral borcima Armije RBiH. Ovaj događaj nikada ne smijemo zaboraviti", poručio je Haznadar.

Sjećanje na pale branioce Goražda i obilježavanje događaja od značaja za odbranu BIH važno je zbog budućih generacija jer na drugi način nisu zabilježeni.

"To je bio jedan od prvih napada koje su patriotske snage izvršile, a koji slovi za najorganizovaniji na području BIH u to vrijeme. Ovo je bila ključna bitka u kojoj je agresor zaustavljen u svojim nastojanjima da prodre u kotlinu Osaničke rijeke i zauzme Goražde. Bitno je da se sjetimo svih boraca koji dali svoje živote, ali i onih koji su preživjeli i da sve to prenosimo mlađim generacijama", poručio je Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Utočište za desetine hiljada izbjeglica

Lokalitet Zebine Šume u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata bio je stub odbrane u obruču koji je agresor stezao oko Goražda. Osim toga na ovom području utočište su pronašle desetine hiljada izbjeglica.

U bitkama za Zebinu Šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom "Koverat", živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.