Teška situacija
349

Zdravstvo u Konjicu na koljenima: Građani ogorčeni zbog čekanja i neuslovnih prostora

G. Š.
Pacijenti čekaju ispred kontejnera (Foto: Facebook)
Foto: Facebook
Zdravstveni sistem koji je u Konjicu od pojave koronavirusa pod velikim pritiskom počinje se urušavati, a građani svakodnevno ukazuju na probleme.

Građani su primorani čekati u redovima na hladnoći kako bi im se u neuslovnim improvizovanim prostorima uzela krv za laboratorijske nalaze i uradio RTG pluća, a pacijentima se svakodnevno puni izolatorij koji je jako loš.

Da je zdravstveni sistem u Konjicu daleko od zadovoljavajućeg potvrdila je za Klix.ba i direktorica Opće bolnice u Konjicu Suzana Begić Sokolović, koja je tražila pomoć sa svih strana. Pojašnjava nam kako je izolatorij u Konjicu nužni izlaz u vanrednoj situaciji i da nemaju bolje rješenje.

"Mi nismo imali ništa drugo i taj izolatorij koji je napravljen u bivšem motelu nam je nametnut kao nešto što se mora za lakše slučajeve, koji nemaju uslove za kućnu samoizolaciju. Međutim, s obzirom na popunjenost kapaciteta u Mostaru sada ostavljamo i pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom. Tako da već imamo 11 do 15 pacijenata", kaže Begić-Sokolović za Klix.ba.

Pored povećanog broja pacijenta, problem je hladnoća, a objekat je dosta star i nije dugo renoviran, te je stolarija vrlo loša i svi prostori se griju na drva.

"Sve su to neke okolnosti koje ne idu nikome u prilog. Ali je to nužno i jedino rješenje koje imamo u ovoj situaciji", kaže nam direktorica konjičke bolnice.

Podsjeća da je Općina Konjic pomogla da se iznađe taj prostor i da je jedan dio u aprilu adaptiran sa 15 soba. Ističe da je Općina predlagala i adekvatniji prostor za izolatorij, ali on se nalazi u planinkom predjelu i nije moguće organizovati osoblje da pokriva sve pacijente, posebno u zimskim uslovima, dok je bivši motel udaljen svega 500 metara od bolnice i ljekari su uvijek pacijentima na raspolaganju.

"Sama bolnica je jedna zgrada i nema izdvojenog mjesta gdje bi mogli smjestiti Covid pacijente, tako da smo bolnicu ostavili za liječenje pacijenata sa ostalim dijagnozama. Dječji odjel u bolnici smo premjestili i napravili trijažni odjel za hitne slučajeve, koji se tu testiraju i prema nalazu se upućuju dalje. Ovo je nužno i jedino rješenje. Na ovaj način imamo sve osnovno i nemamo mogućnosti za bolje", objasnila nam je Begić-Sokolović.

Teško stanje je i u Doma zdravlja, gdje se samo jedan kontejner koriste kao Covid ambulanta. Direktorica ove zdravstvene ustanove Jasminka Brkan-Hrvačić za Klix.ba kaže kako oni nemaju prostora ni za normalan rad, a posebno ne za vanredni.

"Stanje je ovih dana eskaliralo, jako je puno pacijenata", kaže nam Brkan-Hrvačić svjesna da im je teško čekati u redovima.

Tvrdi da je savjetovala pacijentima da čekaju u svojima automobilima kako bi im se olakšalo barem malo, jer nemaju bolje uslove. Dodaje da od maja traži još tri kontejnera da ih spoje, kako bi imali Covid ambulantu, ali problema su tenderi i dokumentacija, zbog čega su se sada našli u teškoj situaciji.

"Sad mi je obećano da će dostaviti neki šator, a da bi uskoro trebali stići i kontejneri. Rješavamo sve u hodu i ne možemo bolje, jer nemamo prostora ni za normalne uslove, a ne vanredne kao što su ovi", zaključila je Brkan Hrvačić u razgovoru za Klix.ba.