KCUS
0

Zdravstveno stanje tri osobe oboljele od H1N1 i dalje teško

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zdravstveno stanje tri osobe oboljelih od nove gripe i dalje je teško, kazala je Feni glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić. Radi se o dva mladića (1970.) i (1971.), te o djevojci (1986.), a pacijenti su smješteni u Jedinici intenzivne i internističke terapije KCUS-a.

Priključeni su na respiratore, a djevojka je i na aparatu za dijalizu jer su joj otkazali bubrezi.

Prema podacima KCUS-a, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo trenutno je hospitalizirano 36 pacijenata pod sumnjom ili s potvrđenom H1N1. U Izvještaju za period 6./7. decembar navodi se da je od tog broja osam pacijenta u Jedinici intenzivne njege.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a u navedenom periodu ukupno je pregledano 37 pacijenata. Na H1N1 testirano je 15 osoba. Za četiri pacijenta potvrđeno je da su pozitivni. Ukupan broj dosad pozitivnih pacijenata na H1N1 s te klinike je 294.

Prema podacima KCUS-a, proteklog vikenda u Kliničku mikrobiologiju KCUS-a pristigla su 124 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 80 uzoraka pozitivno (39 iz Sarajeva, 24 iz Tuzle, 1 iz Goražda, 1 iz Zenice, 7 iz Mostara i 8 iz Bihaća). Od preostala 44 negativna uzorka 24 je iz Sarajeva, 10 iz Tuzle, 5 iz Mostara, te po jedan iz Zenice, Travnika, Goražda, Bihaća i Banovića.