Dovoljno lijekova
0

Zdravstveni sistem FBiH spreman za novu gripu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na području Federacije BiH dosad nisu otkriveni sumnjivi slučajevi oboljenja koji ukazuju na eventualnu pojavu virusa gripe A (H1N1), poznatog kao virus svinjske gripe. Nema razloga za paniku, a naš zdravstveni sistem spreman je za eventualnu pojavu oboljenja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović naglasio je da zalihe antiviralnog lijeka "Tamiflu" iznose 12.000 kutija, a to ministarstvo u kontaktu je s farmaceutskim kompanijama da se za područje Federacije BiH osiguraju dodatne količine tog ali i drugih antiviralnih lijekova.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podigla je nivo opasnosti od virusa svinjske gripe na nivo 5, što je korak od potpune pandemije. Nivo 5 znači prijenos virusa s čovjeka na čovjeka.

Stručnjaci iz oblasti zdravstva u FBiH danas su istaknuli da se u skladu s preporukama WHO-a intenzivno provodi epidemiološki nadzor u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave bolesti i adekvatnog odgovora.

Koordinaciono stručno tijelo sastavljeno od predstavnika zdravstvenih institucija i Uprave za inspekcijske poslove FBiH prati razvoj situacije u vezi s virusom gripe A (H1N1) i u kontaktu je s WHO-om.

Danas je konstatirano da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu oboljenja, ali se bez obzira na to aktivno razmatra plan postupaka koje treba poduzeti u ovoj fazi, kao i u slučaju eventualne pojave oboljenja, kako bi odgovor zdravstvenog sistema bio što efikasniji. Tako je rečeno da Klinika za infektivne bolesti KCUS-a ima na raspolaganju stručan kadar, određen prostor za eventualne prve sumnjive slučajeve, lijekove u pričuvi, te sredstva opće i lične zaštite za osoblje, a spreman je i Institut za mikrobiologiju KCUS-a koji je zadužen za brzu dijagnostiku.

Koordinaciono stručno tijelo izradilo je i preporuke za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je registrirana svinjska gripa, kao i za putnike koji odlaze u zemlje u kojima je registriran taj virus gripe.

Federalno ministarstvo zdravstva preporučuje građanima da, ukoliko za to nema potrebe, ne putuju u zemlje gdje je došlo do masovnijeg obolijevanja ljudi od virusa gripe A (H1N1).

"Koordinaciono stručno tijelo je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama na području BiH, ali i WHO-om, te aktivno prati situaciju vezanu za virus gripe A (H1N1)", rečeno je danas.

Zdravstveni stručnjaci ponovili su simptome - povišena tjelesna temperatura, grlobolja, opća slabost... te istaknuli da su uz simptome važni i epidemiološki podaci (odakle potječe pacijent, da li je bio u području koje je označeno kao ugroženo ili u kontaktu s ljudima koji su boravili u tom području).