Kivni na sistem
341

Zdravstveni radnici u Tuzli sutra izlaze na proteste jer im vlast nije isplatila po 1.080 KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu sutra će izaći na masovne proteste u Tuzli, jer im vlast nije udovoljila u zahtjevu koji se odnosi na isplaćivanje jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM.

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zapolenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona donijelo je odluku o održavanju masovnih mirnih protesta, zbog neispunjavanja zahtjeva upućenog Kantonalnoj vladi, a koji se odnosi na isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM.

"Masovni mirni protesti će se održati u srijedu, 14. decembra od 12 do 15 sati, a okupljanje je ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra u Tuzli", naveli su iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zapolenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Kako je poznato od ranije, zaposleni u zdravstvu odlučili su od Kantonalne vlade tražiti isplatu jednokratne novčane pomoći, nakon što je to učinio Zavod zdravstvenog osiguranja TK, koji je svojim zaposlenicima jednokratno dodijelio 1.080 KM.

Ovo je jedan od zahtjeva koji nije ispunjen prema zdravstvenim radnicima, s obzirom na to da dogovor koji su postigli sa Vladom TK, a koji se odnosi na povećanje plata također nije realiziran.

Vlast je odgovornost prebacila na druge adrese, tvrdeći da su novac prebacili na račune zdravstvenih ustanova.

Zdravstveni radnici su također zaprijetili i stupanjem u generalni štrajk, ali konačna odluka još uvijek nije donesena u tom kontekstu.