Pozvali inspekciju
134

Zdravstveni radnici u Mostaru tvrde da se ministar Opsenica miješa u rad sindikata

G. Š.
Protest ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Protest ispred Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sindikat zdravstvenih radnika SKB Mostar traži inspekcijski nadzor u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona jer, kako tvrde, uprkos postignutom dogovoru za početak pregovora resorni ministar Goran Opsenica krši njihova prava.

Predsjednik tog sindikata Ivica Anić tvrdi da ministar želi upravljati sindikatom i ljudima s kojima će pregovarati, što je novi udar na zdravstvene radnike i ostvarivanje njihovih prava.

"Ministar Opsenica želi maknuti Mirzu Vulu i Dalibora Vukovića iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar, što su naveli u dopisu koji su nam poslali iz Vlade HNK. Oni na ovaj način pokazuju da se direktno miješaju u upravljanje i funkcioniranje sindikata, što je zakonom zabranjeno, i zbog toga zatražio inspekcijski nadzor u Vladi HNK", kaže Anić.

Podsjeća da do petka sukladno potpisanom protokolu očekuju održavanje sjednice pregovaračkih timova i da neće dozvoliti ljudima iz Vlade HNK da im oni formiraju tim.

"Ovo je neviđeno miješanje u rad sindikata, što je suprotno svim konvencijama o ljudskim i radnim pravima. Ovo je direktan pokušaj razjedinjenja sindikata, koji ne možemo dozvoliti, i već smo uputili prigovor jer ovo je krivično djelo", kazao je Anić za Klix.ba.

Podsjeća da su članovi sindikata bili uporni u svojoj borbi i da će tako ostati dok se ne izbore za svoja prava.

"Nećemo dozvoliti nikakvo uslovljavanje i to bi trebali shvatiti u Vladi HNK", poručio je Anić.

Podsjeća da je potpisivanje protokola od predstavnika Vlade HNK i Sindikata zdravstvenih radnika preduslov za početak pregovaračkog procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta kolektivnog ugovora.

Prema istom, pregovarački timovi vlade i sindikata trebaju obaviti pregovore s ciljem da se u roku od 20 dana od dana zaključivanja protokola usaglasi tekst kolektivnog ugovora čije potpisivanje čeka 2.600 zdravstvenih radnika iz HNK radi boljih uslova rada i većih plaća.

Zdravstveni radnici u HNK su u generalom štrajku od 10. decembra 2020 godine.