Protestna šetnja
33

Zdravstveni radnici u Mostaru na ulicama traže kolektivni ugovor, ministar poručio: Pišite mi

G. Š.
Protestna šetnja u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Uz transparente i zvuk sirena Hitne medicinske pomoći zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona su protestnom šetnjom ulicama Mostara iskazali nezadovoljstvo položajem u kojem se nalaze i najavili generalni štrajk.

Predsjednik resornog sindikata radnika u zdravstvu Dalibor Vuković je kazao da je današnji izlazak na ulice i štrajk upozorenja prijeka potreba, jer resorni ministar Goran Opsenica ignorira sve njihove dopise. Pojasnio je kako već godinu i po čekaju potpisivanje kolektivnog ugovora.

Ministar s njima ni danas nije htio razgovarati, već im je putem medija poručio da mu se obrate pismenim putem.

"Nije način za razgovor na ulici. Predstavnicima sindikata je ponuđen kolektivni ugovor uz objašnjenje o koeficijentima koji nikako ne mogu biti isti za sve uposlenike u zdravstvenom sistemu", kazao je ministar Opsenica.

Dodaje kako sada očekuje odgovor od predstavnika sindikata na temelju kojeg će znati je li potrebno formiranje pregovaračkog tima.

Predstavnik sindikata SKB Mostar Ivica Anić tvrdi da ministar iznosi neistine.

Nakon ove izjave predstavnici sindikata su poručili da ministar treba dati ostavku, a okupljeni zdravstveni radnici ispred Vlade HNK su skandiranjem iskazali još odlučniji nastavak borbe za svoja prava.

Tvrde da im se na ovaj način onemogućuje stupanje u generalni štrajk, ali poručuju da će, ako budu primorani, početi štrajk ilegalno.