Bez prekida štrajka
35

Zdravstveni radnici u KS najavili krivičnu prijavu kojom će oboriti kolektivne ugovore doktora

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo odlučili su podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba zbog neprovođenja presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se ukida reprezentativnost Sindikatu doktora medicine i stomatologije KS.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić, cilj je oboriti sve što je urađeno nezakonito, a prvenstveno kolektivne ugovore koje su potpisali Sindikat doktora i tadašnji premijeri Adem Zolj i Elmedin Konaković.

"Kada se ti ugovori obore, padaju u vodu njihovi koeficijenti i oni će se vratiti na 4,20. Nije nam padalo na pamet da to potežemo, ali poslije ovakvog odnosa vlasti i uviđanja da se rukovodstvo doktorskog sindikata upliće u rad ove vlade, nije nam ostala druga opcija. Mi radimo u zakonskim okvirima. Ovo je vrlo nepopularno i ružno, ali ako vas ignoriše vlast, vadite svaki 'as iz rukava' da ostvarite ono što želite", rekao je Selimić.

Istakao je kako ih je nakon presude (kojom je Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo reprezentativnost Sindikati doktora medicine i stomatologije u KS po tužbi Sindikata radnika u zdravstvu KS protiv Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, op. a.) pozvao aktuelni premijer Edin Forto koji je rekao da će se dogovarati s njima i da su im ovaj sindikat i radnici u zdravstvu bitni jer odlaze, ali da do razumnih pregovora nije došlo.

"Da potpišemo kolektivni ugovor koji predlažemo, vlast bi riješila problem i sa Sindikatom doktora te bismo dobili mir do oktobra 2020. godine, jer bi ovim ugovorom dobili svi uposlenici u zdravstvu, nebitno gdje rade i da li je riječ o medicinskim sestrama ili ljekarima. Tim ugovorom bi se legalizovalo i ono što su im Zolj i Konaković dali prije jednu i dvije godine, a dobili bi i radnici KCUS-a koji nisu u štrajku", poručio je Selimić.

Štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja, a pacijenti su ti koji najviše ispaštaju jer se primaju samo hitni slučajevi. Operativni zahvati, pregledi i laboratorija za pacijente, koji nisu hitni, odgođeni su do daljnjeg.